Az Eurostat adatai szerint mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben nőtt a betöltetlen munkahelyek aránya a múlt év negyedik negyedében.

Az unió statisztikai hivatalának hétfőn közzétett jelentésből kiderült, hogy az euróövezetben a negyedik negyedévben 2,3 százalék volt a betöltetlen állások aránya, szemben az előző negyedévi 2,1 százalékkal és a 2017. negyedik negyedévi 2,0 százalékkal. Az EU 28 tagállamában a betöltetlen állások aránya 2,3 százalék volt az előző negyedévi 2,2 százalékkal és az egy évvel korábbi 2,0 százalékkal szemben.

Ha az ipari és az építőipari munkahelyeket nézzük, akkor az euróövezetben 2,0 százalék a szolgáltató szektorban pedig 2,6 százalék volt betöltetlen, míg az EU egészében ugyanez az arány 2,1, illetve 2,6 százalék volt.

A betöltetlen munkahelyek aránya 2018 utolsó negyedében az unió 20 tagállamában nőtt, négyben nem változott, négyben pedig csökkent. A betöltetlen állások aránya 2018 utolsó negyedében Csehországban volt a legmagasabb (6,0 százalék), majd Belgium és Németország következett (3,4 százalék) – olvasható a statisztikában.

Magyarországon a gazdaság egészében a múlt év utolsó három hónapjában 2,7 százalék volt a betöltetlen munkahelyek aránya az előző negyedévi 2,8 százalékkal, illetve az egy évvel korábbi 2,4 százalékkal szemben.

Az Eurostat szerint az iparban és az építőiparban ez az arány 2,9 százalékról 3,0 százalékra, a szolgáltatásokban pedig 2,4 százalékról 2,6 százalékra emelkedett 2017. utolsó negyedéhez képest.

(NT)