Az uniós menedékjogi szabályok reformja, a pálmaolaj fenntartható termelése, valamint a lengyel jogállamiság helyzete is szerepel az Európai Parlament szakbizottságainak napirendjén a héten. A szerdai nemzetközi nőnap alkalmából a nőjogi szakbizottság a nők gazdasági erejére és helyzetére hívja fel a figyelmet, és számos workshopot, szemináriumot és előadást szervez a témában.

Nemzetközi nőnap az EP-ben

Bár történt előrelépés a nemek közötti egyenlőség terén, a nők bruttó órabére világszerte még mindig 16,7 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, kisebb esélyük van vezető pozícióban elhelyezkedni, és az idejük jóval nagyobb részét töltik házimunkával. Március 8-a a nemzetközi nőnap, amely alkalomból az EP nőjogi szakbizottsága idén a nők gazdasági erejére és helyzetére hívja fel a figyelmet.

A szakbizottság parlamentközi ülést tart március 8–9-én, amelyen az EP-képviselők mellett a tagállamok és a szomszédos országok nemzeti parlamentjeinek képviselői is részt vesznek. Az ülést Antonio Tajani EP-elnök nyitja meg. A nőnap köré szervezett workshopon felszólal többek között a Szaharov-díjas Lámia Adzsi Bassár jazidi aktivista, az újságíróknak szervezett szemináriumon pedig Hélène Langevin-Joliot fizikus, Marie Skłodowska-Curie unokája.

A menedékkérelmi szabályok reformja

A dublini szabályok határozzák meg, hogy mely esetekben mely uniós ország felelős a menedékkérelmek elbírálásáért. Cecilia Wikström (liberális, svéd) a szabályok átfogó reformjáról szóló jelentéstervezetét csütörtökön ismerteti az állampolgári jogi szakbizottság előtt.

Pálmaolaj

A pálmaolaj fenntartható termeléséről vitázik a környezetvédelmi szakbizottság csütörtökön. A pálmaolaj olcsó összetevőül szolgál a kozmetikai- és élelmiszeripar számára, ezért egyre több ültetvényt hoznak létre világszerte, amihez azonban irtják az erdőket és dzsungeleket.

Jogállamiság Lengyelországban

A lengyel jogállamiság helyzetéről vitázik az állampolgári jogi szakbizottság csütörtökön Frans Timmermans bizottsági alelnökkel.

Panama-papírok

A pénzmosást, adóelkerülést és adókijátszást vizsgáló bizottság hétfőn meghallgatást tart a Panama-iratok botrányának kapcsán, amelynek fő témája a bankok, könyvelők és ügyvédi irodák szerepe a titkos offshore ügyletek lebonyolításában.