A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint nincsenek egyértelmű bizonyítékok hátrányos fogyasztói következményekre a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. (Sanofi-Aventis) magatartását vizsgálva, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a hatóság megszüntette a vizsgálatot.

A GVH erőfölénnyel való feltételezett visszaélés miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Sanofi-Aventis-szel szemben 2014 júliusában, mert észlelte, hogy a társaság visszautasította egy gyógyszerforgalmazási szerződés megkötését egy nagykereskedő vállalkozással. A Sanofi-Aventis ugyanis több, a gyógyszer-nagykereskedők versenyképes kínálati portfóliója szempontjából kulcsfontosságú gyógyszert forgalmaz, és e gyógyszerek érintett piacain fennállhat a Sanofi-Aventis gazdasági erőfölényes pozíciója.

Így vetődött fel a gyanú, hogy a Sanofi-Aventis indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozza a piaci szereplők egyes csoportjait az inkumbens, azaz a már jelen lévő piaci szereplőkhöz képest, illetőleg gyógyszer-nagykereskedelmi partnerei kiválasztásakor folytatott gyakorlatát nem a kapcsolat várható, tényleges gazdasági hatékonyságának megítélésére alapozza – írja közleményében a GVH.

A hazai és az európai versenyjogi jogalkalmazási gyakorlat alapján a versenyhatósági beavatkozás feltétele a fogyasztói érdekek sérelme. A versenyjog ugyanis nem a piaci szereplők létezését, hanem a hatékony, a fogyasztók számára lehető leghasznosabb eredményt hozó versenyt biztosítja. A versenyfelügyeleti eljárásban beszerzett adatok alapján azonban nem álltak rendelkezésére egyértelmű bizonyítékok a vizsgálatban arra, hogy a Sanofi-Aventis magatartása hátrányos lett volna a fogyasztókra nézve, így a GVH megszüntette az eljárást.