A magyar internetezők 39 százaléka szembesült tavaly biztonsági problémával, ami az unióban a második legmagasabb arány – de ez sem az online vásárlástól vagy bankolástól, sem a nyilvános wifi-hálózatok használatától nem tartja vissza őket.

Az Európai Unióban az internet használók negyede szembesült 2015-ben a jellemző biztonsági problémákkal – vírustámadásokkal, személyes információkkal való visszaélésekkel, pénzügyi veszteségekkel vagy azzal, hogy a gyerekek számukra nem megfelelő tartalmakhoz fértek hozzá –, derül ki az Eurostat hétfőn közzétett jelentéséből.

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is közrejátszanak abban, hogy az EU-tagországok internetezőinek 19 százaléka nem vásárol, 18 százalékuk pedig nem bankol online, és 13 százalékuk csak az otthoni wifit használja mobiltelefonján – derül ki az uniós statisztikai hivatal által „A biztonságos internet napjára” (február 9.) készített összeállításából.

Az EU-tagországok közül Csehországban a legalacsonyabb (10 százalék) azoknak az internetezőknek az aránya, akik biztonsággal kapcsolatos problémákkal szembesültek, de nem sokkal rosszabb a helyzet Hollandiában (11 százalék), Szlovákiában (13 százalék) és Írországban (14 százalék) sem. A legtöbben (42 százalék) Horvátországban szembesültek ilyen problémákkal, a nem túl dicsőséges második helyet 39 százalékkal Magyarország szerezte meg, Portugália 36 százalékkal a harmadik.

A vírustámadásoknak leginkább a horvátországi internetezők voltak kitéve 2015-ben (41 százalék), Magyarország a második (36 százalék), majd Portugália (33 százalék) és Franciaország (29 százalék) következik. Összehasonlításképpen: Hollandiában ez az arány mindössze 6, Csehországban 8, Szlovákiában pedig 9 százalék.

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak a legtöbb internethasználót Romániában (35 százalék) és Svédországban (34 százalék) tartanak vissza az e-vásárlástól. (Az uniós átlag 19, a magyar mutató mindössze 11 százalék.)

Az online bankolást Németországban blokkolják leginkább az aggodalmak: az internethasználók 27 százaléka nem él ezzel a lehetőséggel, de így jár el az online közönség 26, illetve 24 százaléka Portugáliában, illetve Olaszországban is. Az uniós átlag 18 százalék, a magyar internetezőknek csak 12 százaléka nem bankol online efféle aggodalmak miatt.

A nem otthoni wifi-hálózatokra a biztonsággal kapcsolatos aggodalma miatt unió-szerte az internetezők 13 százaléka nem kacsolódik rá mobiltelefonjával. Ez a mutató Hollandiában a legmagasabb (22 százalék), Cipruson a legalacsonyabb (1 százalék), pedig 6 százalék.