A német törvényhozás pénteken jóváhagyta a Görögországnak szánt újabb mentőcsomagot, a német közvélemény továbbra is felettébb bizalmatlan.

A YouGov által elvégzett, a Welt am Sonntagban megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 56 százaléka rossznak – egyötödük nagyon rossznak – nevezte a megállapodást, pozitív fejleménynek pedig mindössze a németek 2 százaléka, „valamelyest pozitívnak” pedig 27 százalékuk tartotta. Az 1380 fő megkeresésével készült felmérés szerint a németek 48 százaléka szeretné Görögországot az eurózónán kívül látni.

Tévednek, akik szerint Európából hiányzik a szolidaritás. De a szolidaritás felelősséggel jár – hangsúlyozta egy szombati sajtótájékoztatón Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. A politikus üdvözölte, hogy a görög parlament a héten elfogadta az első reformokat, aminek köszönhetően az új „mentőcsomagból” 7,16 milliárd euró már hétfőn megérkezhet Athénba. A hét döntései jelentik az első köveket a bizalom újjáépítéséhez, de még hosszú út áll előttünk – mondta Dombrovskis.

Görögországban sem telik eseménytelenül a hétvége: Alekszisz Ciprasz még pénteken leváltotta a reformokat (a népszavazás végeredményével összhangban) elutasító kormánytagokat, az új miniszterek szombaton már le is tették az esküt az államfő előtt.

A görögök úgy tűnik, kitartanak a mérsékelten következetes miniszterelnök mellett: egy szombaton közzétett közvélemény-kutatás szerint a Sziriza támogatottsága még mindig több mint 40 százalékos.