Az Európai Bankhatóság (EBA) legújabb stressztesztje alapján az európai nagybankok zöme talpon maradna egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén.

Az EBA péntek éjjel Londonban ismertetett stresszvizsgálata szerint mások mellett az olasz Monte dei Paschi, a spanyol Banco Popular, a brit Royal Bank of Scotland és az ír Allied Irish viselné a legrosszabbul a tesztben modellezett negatív forgatókönyv bekövetkeztét, de a vizsgált 51 bank zöme – köztük az OTP – helytállna ebben a környezetben is.

Az EBA célja a korábbi stressztesztekkel ellentétben ezúttal nem annak deklarálása volt, hogy melyik bank “bukott meg”, de kiemelte, hogy az elsődleges (CET1 szintű) elméleti tőkekövetelményi mércén a Monte dei Paschi mínuszba menne át a stresszhelyzeti forgatókönyv alapján, mínusz 2,44 százalékos véghelyzeti CET1-rátával, a tavalyi kiinduló állapothoz képest hatalmas, 1451 bázispontos zuhanás után.

A listán az olasz bank végzett a legrosszabb elméleti véghelyzeti tőkerátával, valamint a legnagyobb mértékű elméleti tőkeráta-zuhanással.

Az EBA stresszhelyzeti forgatókönyve egy olyan teoretikus modellt vett alapul, amelyben az Európai Unió reálértéken számolt hazai összterméke (GDP) az idén átlagosan 1,2 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal, 2018-ban 0,7 százalékkal visszaesik. Ez halmozottan több mint 7 százalékponttal rosszabb teljesítmény lenne az e három évre szóló alapeseti előrejelzéshez képest.

Az EBA kiemelte, hogy a tőkehelyzet javítására 2011 óta tett összehangolt erőfeszítések eredményeként az EU-bankrendszer idei stressztesztjének kiinduló CET1 tőkerátája – a 2015 végi állapot alapján, súlyozott átlagban számolva – 13,2 százalék volt, több mint 200 bázisponttal magasabb a 2014 végi állapotnál, és több mint 400 bázisponttal magasabb a 2011-es szintnél.

Az EBA becslése szerint 2013 decembere óta a stressztesztben vizsgált minta CET1 szintű tőkeellátottsága hozzávetőleg 180 milliárd euróval nőtt.

A stresszteszt negatív forgatókönyv-modelljében a teljes minta CET1 tőkerátája átlagosan 380 bázisponttal 9,4 százalékra csökkenne 2018 végéig.

Az átlagon belül mindazonáltal jelentősek az eltérések: a gyenge helyzetű bankok közé került Allied Irish tőkerátája például 880 bázisponttal 4,31 százalékra zuhanna a stresszhelyzeti forgatókönyv esetén.

Az OTP Bank ugyanakkor jórészt az EU-átlagot teljesítené: az EBA kimutatása szerint CET1 tőkerátája  372 bázisponttal 9,22 százalékra csökkenne a 12,94 százalékos kiinduló szintről.

A magyar bankrendszer egészének kilátását a minap pozitívra javította a tavaly július óta érvényben tartott stabilról a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

A nemzetközi hitelminősítő az indoklásban kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

MTI/Kertész Róbert, London