A tagállamoknak el kell fogadniuk, hogy az uniós szabályok szerint illegális, ha adókedvezményekkel próbálják az országba csalogatni a cégeket – mondta Markus Feber (néppárti, német), a tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottság tagja, miután az Európai Bizottság megbüntette az írországi Apple-t.

Markus Ferbert (képünkön), aki szerint a parlament összes frakciója egyöntetűen támogatja Margrethe Vestager uniós biztost ebben az ügyben, a parlament sajtósai kérdezték.

– Az Apple és más nagyvállalatok képviselői is részt vettek már az EP tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottságának meghallgatásán. Mi volt a véleményük arról a javaslatról, hogy a cégek ott fizessék az adót, ahol a profitot termelik?

– Részükről a helyzet elég egyszerű. Azt mondják, hogy valóban léteznek az adott tagállamban speciális szabályok, de végső soron ők csak azt az adót fizetik be, amelyet az állam kér tőlük. A jogszabályoknak megfelelően járnak el, és ebből a szempontból igazuk is van. Éppen ezért nem az Apple, az IKEA, a Fiat, vagy a Starbucks adózását vizsgálta a Bizottság, hanem Hollandia, Luxemburg és Írország adószabályait. Ezeknek a cégeknek ugyanúgy kell fizetniük az adót, mint a többi vállalatnak. Ezt kell elfogadniuk a tagállamoknak. Természetesen fontos, hogy befektetőket vonzzanak az országba, de meg kell érteniük, hogy az uniós szabályok szerint illegális adókedvezményekkel csalogatni a cégeket egy tagállamba. Hiába panaszkodunk a cégekre, amíg maguk a tagállamok ezt meg nem értik. A büntetésnek, amelyet az Apple-re és Írországra szabott ki a bizottság, komoly üzenete van: mindenkinek be kell tartania az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat és ki kell vennie a részét közös teherviselésből. A nemzetközi vállalatok a kis- és középvállalkozások adóterheinek mindössze a harmadát fizetik, és ezen változtatnunk kell. A cégeknek ott kellene adót fizetniük, ahol a nyereséget termelik, de jelenleg még nem ez a helyzet.

­– Lesz a bizottság döntésének bármilyen hatása arra, hogy a nemzetközi cégek hogyan ítélik meg az európai befektetések lehetőségét?

– Európa a világ legfejlettebb egységes piaca, amelyen keresztül mintegy 500 millió ember érhető el. Nincs még egy régió a világon, amely ilyen lehetőséget kínál. Emellett az EU jogi biztonságot is garantál. Csak néhány olyan piac van még a világon, ahol a jogi környezet ennyire biztonságos, mint az Unióban.

– Várhatók átalakítások a nemzetközi adózási gyakorlatokban?

– Ez nehéz kérdés. 2008 után úgy gondoltam, hogy világszerte minden ország elköteleződik az igazságos adóztatás mellet. De ha nemzetközi szinten vizsgáljuk a helyzetet, akkor azt látjuk, hogy eddig csupán az adóalap eróziója és a vállalatok nyereségének átcsoportosítása ellen született megállapodás. Az állami támogatásokkal kapcsolatos esetek piaci torzuláshoz vezetnek és ezeket az EU-n belül kell kiigazítani. Nem léphetünk fel megfelelő tárgyalópartnerként a világ más országaival szemben, ha belső problémákkal küzdünk. Ezért is értékelem nagyra, amit a bizottság versenyjogért felelős osztálya és Vestager biztos tesz. A parlament összes frakciója egyöntetűen támogatja. Az állampolgároknak is tartozunk ezzel. Az nincs rendben, ha egy szűk rétegre külön szabályok vonatkoznak, a többségnek pedig ezzel szemben esélye sincs.