Egyáltalán nem lesznek elektronikus egészségbiztosítási kártyák, amelyeknek még tavaly meg kellett volna jelenniük Szlovákiában.

A betegek az elektronikus egészségügyi kártya helyett chippel ellátott személyazonossági igazolványukat használhatják. Azok a személyek, akik elektronikus chippel ellátott személyi igazolványt kaptak, ezzel az igazolvánnyal hozzáférnek majd az elektronikus egészségügyi könyvecskéjükben található adatokhoz is, a személyazonosságival igazolhatják magukat az egészségügyi ellátás szolgáltatójánál is – írja a hirek.sk.

Mivel ilyen személyazonosságija még nincs mindenkinek, 2021 évégig a kezelőorvosok és a mentőorvosok a személyi szám megadása által férnek hozzá az elektronikus egészségügyi könyvecske adataihoz. A betegek a jelenlegi biztosítási kártyájukat használják majd arra, hogy igazolják magukat.

Többször odébb tolódott az elektronikus egészségügyi kártyák kiadásának és az egészségügy elektronizálásának határideje. A hatályban levő jogszabály szerint az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) 2017 júniusától kezdte volna kiállítani azokat.

Igor Serváček, a NCZI korábbi igazgatója márciusban, nem sokkal a parlamenti választások után 18 millió eurós szerződést írt alá az információs rendszer szállítására a chipkártyák kiadásáról és felügyeletéről. Tomáš Drucker hivatalba lépése után azonnal felbontotta a szerződést.

Az elektronikus biztosítási kártyák bevezetésének megfontolására az Állami Számvevőszék szólította fel az egészségügyi minisztériumot, mert szerintük az több millió eurós további költségeket jelentene.