Nagyon kell igyekezniük a gazdáknak, ha európai uniós támogatást szeretnének. A Vidékfejlesztési Program forrásainak már a 80 százalékát meghirdették, az agrár- és vidékfejlesztési beruházásokra elkülönített 1300 milliárd forint kiosztására irányuló pályázatok közül többet felfüggesztettek a jelentős túligénylés miatt.

Előreláthatólag már csak idén lesz lehetőségük a gazdáknak arra, hogy igen kedvező feltételekkel jussanak európai uniós fejlesztési forrásokhoz. A Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló 1300 milliárd forintnyi forrás 80 százalékára ugyanis már kiírták a pályázatokat, ráadásul ezek közül időközben többet fel is függesztettek. A baromfi-, a sertés- és a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére például már az első értékelési szakaszban három-négyszeres túligénylés volt, de jelenleg már a juh- és kecsketartók sem nyújthatják be kérelmeiket – hívta fel a figyelmet Vulcz László.

Az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezető igazgatója által jegyzett, a www.otpagrar.hu oldalon megjelent esettanulmány szerint a Vidékfejlesztési Program keretein belül ugyanakkor még mindig lehetőség van többek között lófélék vagy nyúl tartásához kapcsolódó projektek, illetve ültetvénytelepítés, jégháló-beszerzés és gyógynövény-telepítés támogatására. Nemrég meghirdették a Halászati Operatív Programot is, amelyben hat, az akvakultúrától a feldolgozásig a teljes vertikumot felölelő pályázati felhívás szerepel, összesen 16 milliárd forint keretösszeggel.

A közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, és hitelt kombináló finanszírozáshoz. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelenleg a kamatok is a mélyben vannak. Ez azonban nem lesz mindig így: Vulcz László szerint az idei év már a támogatási döntések meghozataláról kellene, hogy szóljon az irányító hatóságok részéről.

Eljött az utolsó lehetőség arra, hogy ilyen kedvező feltételekkel juthassanak uniós forráshoz a gazdálkodók, hogy megvalósítsák beruházásaikat – írta esettanulmányában Vulcz László. A még most is tartó dömpingben az agrárvállalkozásoknak nem könnyű eligazodni, ezért is indították el a Pályázzunk Együtt Programot, amelynek keretében a cégek egy online felületen pár kérdés megválaszolása után megtudhatják, hogy milyen lehetőségeik vannak támogatás elnyerésére. A programban egy hónap alatt közel kétezren töltötték ki a kérdőívet, a válaszadók közel 10 százaléka pedig konzultációt is kért.