Egyelőre nem született meg a megegyezés az Union egészségbiztosító és a Szlovákiai Kórházak Szövetsége között – közölte Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

„Telefonon felszólítottam mindkét felet, hogy keressenek megoldást” – tájékoztatott Drucker (a fotón) a szerdai kormányülést követően. Annak ellenére, hogy nincs megoldás, a jelenlegi helyzet semmilyen formában nincs hatással a páciensekre, nem került veszélybe az egészségügyi ellátás. „A szerződések csaknem a jövő év végéig érvényben vannak” – tette hozzá Drucker.

Kedden a két fél találkozott az egészségügy minisztériumban. A tárcavezető betegség miatt nem vett részt a tanácskozáson – írja a hirek.sk.

Elena Májeková, az Union elnökségi tagja közölte, hogy a biztosító kompromisszumra szeretne jutni. Ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy az egészségbiztosító elkezdte kivonni a pénzt a kórházakból. „A megállapodás alapján négy tételben fizetik ki a pótdíjakat, az első tételt már realizáltuk” – mondta.

„Két kórház kivételével az összes állami létesítménnyel megállapodtunk, hogy takarékossági intézkedéseket vezetünk be. Ezek a megtakarítások pedig magasabbak, mint az az összeg, amelyet kérnénk tőlük” – magyarázta Májeková.

Hétfőig 40, a Szlovákiai Kórházak Szövetségégbe (ANS) tartozó kórház mondta fel az Unionnal kötött szerződést.