A cukorbetegeket célozta gyógyhatásúnak mondott kozmetikai termékeivel a Sunfleur. Állítását azonban nem tudta alátámasztani, ezért a GVH tízmillió forintra bírságolta a céget.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tízmillió forintra bírságolta a Sunfleur Kozmetikai Kft.-t, mert a társaság alaptalanul reklámozta gyógyhatásúként több termékét. A társaság a Medifleur lábkrémet, testápolót, kímélő krémtusfürdőt és sampont 2014 októbere óta több televíziós reklámfilmben, honlapjain és szórólapjain úgy népszerűsítette, hogy azok cukorbetegeknek ajánlott termékek, és alkalmasak a cukorbetegség tünetei közé tartozó bőrszárazság és annak szövődményei (sebes, repedezett, fekélyes bőr) megelőzésére és kezelésére. A GVH-nak küldött bizonyítékok tartalma azonban nem felelt meg az ágazati szabályoknak.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat sérülékeny fogyasztókat célzott meg, a jogsértő gyakorlat hosszabb ideig, és a GVH határozatának meghozatalakor is tartott, hogy a jogsértéssel érintett termék bizalmi jellegű, valamint a szórólapon közzétett üzenet közvetlen és célzott volt – írja közleményében a hatóság.

A Sunfleur Kozmetikai Kft. közleményben reagált a GVH döntésére. A társaság a cukorbetegség szövődményeként fellépő bőrszárazságra kínált kozmetikai termékei kapcsán indult eljárást és az azt lezáró határozatot megalapozatlannak tekinti. A cég minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a GVH koncepciózusnak vélt, az ügyben érintett szakértők és szakorvosok véleményét figyelmen kívül hagyó, és hatásában a piaci versenyt torzító határozatát hatályon kívül helyezzék. A Sunfleur a jogszabályok által rendelkezésre álló határidőn belül a GVH határozatának bírósági felülvizsgálatára keresetet terjeszt elő.

A Sunfleur közleménye szerint az általa Medifleur márkanév alatt fejlesztett és forgalmazott kozmetika termékek minden hazai és uniós jogszabályi követelménynek eleget tesznek, azok hatásossága a hatályos előírások alapján igazolt. Az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet) 42655-2/2016 szakmai állásfoglalása a vizsgálatba vont termékekkel kapcsolatban szintén a cég állításait támasztja alá – írják. A Sunfleur az eljárással érintett kozmetikai termékeire a jogszabályi kötelezettségen túl külön in vivo tesztet végeztetett szakorvosok bevonásával. A vizsgálatok eredményei alapján a termékek a cukorbetegség szövődményeként fellépő bőrszárazság megelőzése céljából használatra kifejezetten ajánlottak.