Vállalkozási formától és mérettől függetlenül minden gazdálkodónak könnyítést biztosítanak a tavaszi adócsomagban szereplő módosítások – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók összességében 9 milliárd forintot nyernek. A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

A kis- és közepes vállalkozások növekedését biztosítja az, hogy 2017-től eltörlik a számukra eddig is elérhető beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait.

A változások a legkisebb vállalkozások, a katások számára is kedvezőek lesznek, hiszen jövőre nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat.

A kivások is jobban járnak jövőre. A módosításnak köszönhetően 1 milliárd forinttal marad több a kivát választónál. A szabályok lényeges egyszerűsítése miatt az adókötelezettség a korábbinál kiszámíthatóbb és kedvezőbb is lesz, ezért a változásokkal még többeknek éri meg a kivát választani. Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni jövőre, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva.

EKÁER, „google-adó”, jövedéki adó

A feketegazdaság elleni küzdelemben a NAV munkáját 2017-től számos további intézkedés segíti. Így például jövőre a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökken, az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, ezeket éppúgy valós időben látják a kockázatelemzők, mint a számlázó programmal kiállított számlákat. Az EKÁER módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító csalárd kereskedők.

A „magyar google-adó” biztosítja azt, hogy a hazánkban gazdasági tevékenységet végző világcégek sem mentesülhetnek a közteherfizetési kötelezettség alól. Az eszköz a reklámadó-kötelezettség teljesítésének kikényszerítésére szolgál. Így például 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat, az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklám-közzétevő, amely – az adóhatósági felhívás ellenére – nem tesz eleget bejelentkezési kötelmének.

2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötik. A gazdasági tárca a tavaszi adócsomagban két javaslatot terjeszt elő, a döntés az Országgyűlésé. Amennyiben az Országgyűlés által meghatározott küszöbértékét meghaladja a kőolaj világpiaci ára, akkor a most hatályos adómérték nem változik. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára eléri, az Országgyűlés által meghatározott küszöbértéket vagy az alá csökken, a gázolaj adómértéke 120,35 Ft/liter, az ólmozatlan benzin adómértéke 125 Ft/liter, az ólmozott benzin és a petróleum adómértéke 129,2 Ft/liter lesz. Vagyis a gázolaj adómértéke 10 Ft/literrel, a benzin és a petróleum adómértéke 5 Ft/literrel nő.

A két küszöbérték, amelyet a tárca az adócsomagban javasol: 50, illetve 40 USD/hordó.  Ez a Brent kőolaj – adott negyedév végén érvényes – világpiaci futures ára.

A többletbevételt a tervek szerint a hazai közutak – elsősorban az alsóbbrendű utak – felújítására fordítja a kormány.

A több mint 200 oldalas „csomag” alább letölthető.