Interaktív pályaválasztási kiállítást rendezett a fővárosi kormányhivatal 2019. október 8-9-én a HUNGEXPO B pavilonjában, ahol a fiatalok több mint száz szakmát ismerhettek meg és próbálhattak ki.

A sorrendben nyolcadik SzakMÁzz! Budapest Pályaválasztási kiállításon szakképző intézmények mellett munkáltatók is bemutatkoztak, sőt, hírességek is elmesélték saját szakmaválasztásuk történetét a főként 7. és 8. osztályos fiataloknak és a szakmaváltást tervezőknek.

A kiállítás segítséget nyújt a szakmaválasztáshoz kapcsolódó információk megszerzésében és a megfelelő elképzelés kialakításában a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló, elsősorban általános iskolás tanulók, valamint szüleik, pedagógusaik részére. Ebben a segítségnyújtásban a kiállító közel 100 iskolán kívül munkáltatók is partnerek, melyek képviselői a rendezvény mottójának – „Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!” – szellemében mutatták be egy-egy szakma szépségeit, sajátosságait.

Idén először az „Építsd a jövőd!” építőipari szakmai napok országos rendezvénysorozat budapesti állomását is „befogadta” a rendezvény, a kiállítás adott otthont a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében zajló eseménynek.

A fiatalok mellett a rendezvény mindazok számára is hasznos volt, akik új szakma elsajátítását tervezik. A kormányhivatal Foglakoztatási Főosztálya a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával kart karba öltve évente több pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos nagy rendezvényt is szervez annak érdekében, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő révén hosszú távon is támogassák a budapesti munkaerőpiacon tapasztalható kedvező folyamatokat.

Idén minden várakozást felülmúlva több mint tízezer látogatót fogadott a kiállítás, közülük mintegy 1600 gyereket kiscsoportos pályaorientációs önismereti programba is bevontak.

A színpadon nemcsak mostani és leendő hírességeket köszönthettek, hanem az utóbbi évek SKILLS-es sztárjait is, vonzó példát mutatva a gyerekeknek a szakmaszerzés vonzerejéről is.

Az eseményből aktívan vette ki a részét a BKIK kézműipari tagozata, és – szokás szerint – a pályaorientáció is.

(Fotó: Mészáros Károly)