Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság hulladékcsökkentő kampányához, az Európai Hulladékcsökkentési Héthez (European Week for Waste Reduction, EWWR).

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban Magyarország 2012 óta vesz részt. Hazai lebonyolítását idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálja. A 2019. november 16-24. között zajló esemény a környezetünk védelmére, a környezettudatos gondolkodás elsajátítására és a fenntarthatóságra való törekvés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

A szervezők az esemény kapcsán ötletpályázatot hirdetnek, ahol a környezetük iránt felelősséget érző szervezetek, vagy magánszemélyek megoszthatják másokkal saját hulladékcsökkentő ötleteiket, praktikáikat, így mutatva példát a téma iránt fogékonyaknak. A programhoz csatlakozók amellett, hogy aktív szerepet és felelősséget vállalnak környezetük fenntarthatóságának megőrzésében, ötletükkel nemzetközi elismerésre is pályázhatnak.

A szervezők öt kategóriában várják az ötleteket: államigazgatási szerv és önkormányzat, civil szervezet, gazdasági társaság, oktatási intézmény és magánszemély. Az akcióötlet lehet akár egy környezetvédelmi előadás, filmvetítés, kerekasztal beszélgetés, vagy éppen közösségi komposztáló létesítése, szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. A lényeg, hogy a hulladék keletkezését csökkentse és népszerűsítse a környezettudatos életmódot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjra a hazai zsűri kategóriánként jelöli a legeredményesebb ötleteket, amelyek esélyesek lehetnek, hogy a nemzetközi mezőnyből elnyerjék a legjobb európai hulladékcsökkentő kezdeményezés díját.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelten fontosnak tart minden olyan szemléletformáló akciót, amely környezetünk megóvására, a keletkezett hulladék csökkentésére kívánja felhívni a figyelmet. Bíztat mindenkit, hogy az akcióra minél többen jelentkezzenek, ösztönözve ezzel a lakosságot arra, hogy változtassanak fogyasztási szokásaikon az egészségesebb, tisztább környezet és a fenntarthatóbb jövő érdekében.

A programhoz november 8-ig lehet csatlakozni a www.hulladekcsokkentesihet2019.hu honlapon.

(Forrás: ITM Kommunikáció)