A fiatalok elhelyezkedését 200 milliárd forintos uniós forrással támogatja a kormány a 2014–2020 között – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének ünnepi díjátadó gáláján. Békési Brigitta, a Beautyrobic és Keszthelyi Erik, a Keszthelyi Holding vezetője kapta az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.

A Fiatal vállalkozók hetét záró gálán a tárcavezető megerősítette: már jelentkezhetnek a fiatalok a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, legújabb pályázatára. Az elmúlt öt év alatt több mint 555 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma – mondta Varga Mihály. A hazai verseny-szférában foglalkoztatottak száma több mint 332 ezerrel emelkedett. A fiatalok esetében is pozitív fordulat figyelhető meg, a fiatal munkanélküliek aránya a 2007 óta nem látott szintre csökkent.

2020-ig összesen 180 ezer fiatal részesül az Ifjúsági Garancián belül különböző támogatásokban a vállalkozóvá válás, a bértámogatások, a szakképesítés és a gyakornoki program révén. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elindul a „Fiatalok vállalkozóvá válása” című program, amelyre 4 milliárd forint áll rendelkezésre, és 965 fiatal kaphat segítséget vállalkozásának elindításához.

Roboghat az Export Expreesszel

A gálát még megelőzte a Fivosz Nemzetközi Napja, amelyet a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNH) támogatásával szerveztek meg. Ismét teltházas volt a rendezvény, amelyen meglehetősen sok külföldi is részt vett Romániából, Indiából, Dél-Koreából és Botswanából is.

Pál Kata, az MNH igazgatója (a fotón az előadás közben) mindenkit arra buzdított, hogy vegye igénybe a 2013-ban alakult társaság szolgáltatásait, hiszen a fő cél: a kis és középvállalkozások külföldi piacra jutásának a segítése. Idén már az Export Expressz nevű programmal is nagyobb sebességre lehet kapcsolni. Az MNH fontosnak és alapvetőnek tartja a külföldön dolgozó magyar szakemberek bevonását, hiszen a helyi információ és ismertség döntő lehet az üzletek megkötésekor. Pál Kata elmondta, hogy az exportban tájékozatlan szárnypróbálgató kkv-kat ugyanúgy segítik, mint a komoly üzleteket bonyolító nagyokat, hat iparágban (például a gépiparban, élelmiszeriparban, IT) nekik is szükségük lehet profi tanácsadásra, ügyintézésre.

Idén már 53 kiállítást szervezett a kereskedőház, a vállalkozóknak nagy segítség, hogy nekik csak a kiutazás és a külföldön tartózkodás költségeit kell állniuk, minden mást a kereskedőház fedez. A bemutatkozásokon 344 cég élt a lehetőséggel, számuk jövőre minden bizonnyal növekedni fog.

Pályázatfigyelésben különösen profik, legutóbb például egy afrikai ország 100 kukásautóra tartott igényt. A pályázat megjelenése és a konkrét magyar ajánlat közvetítése között alig néhány nap telt el – a magyarok nyertek. A kereskedőház az EXIM Bankkal együttműködve segíti az exportálókat. Pál Kata felhívta a figyelmet, hogy rengeteget kell olvasni, mert az információ ma valóban hatalom.

Három területről is hallgathattak előadást azok, akik azon gondolkodnak, hogy kipróbálják magukat a globális piacon. Nyilván szubjektív, ahogy a KamaraOnline tudósítója felállított magában egy sorrendet, amely a következő. Nálam India végzett az első helyen, a második Latin-Amerika lett, míg a harmadik Afrika. Hogy miért?

India: a legfiatalabb ország lesz

Az indiai lehetőségekről Captain Shibu Isaac vezető gazdasági szakember beszélt, lenyűgöző számokat ismertetett a több mint 1,2 milliárd lakosú hatalmas országról. Indiából egyre több gazdasági csúcsvezető érkezik a világ vezető cégeihez, és Indiát egyre többen választják a biznisz terepének, például Mark Zuckerberg Facebook-főnök is közéjük tartozik.

A Fiatal Vállalkozók Hetén nyilván szimpatikus adat volt, hogy India lesz 2020-ra a világ legfiatalabb országa. Az átlagéletkor 29 év lesz, míg Magyarországon 45, Kínában 37, Japánban 48. Változik az üzleti szemlélet is, a fiatalok másként kezelik a problémákat, nyitottak minden újra. Azt prognosztizálják, hogy 2025-ig minimum 100 ezer új startup kezd működni, a magyarral ellentétben viszont egy-egy induló, kreatív vállalkozásban átlagosan 37-en dolgoznak majd. Elhangzott: Indiában azt várják, hogy 10-15 év múlva Magyarország Európa startup központja lesz, vagyis adott az együttműködés lehetősége. Indiában sok milliárd dollárnyi összeget fektetnek be a következő években az oktatásba, a globális piac mellett figyelnek a nemzeti vállalatok védelmére, a jelenlegi 7,6 százalékos gazdasági növekedés csökkenésével nem számolnak.

Nehéz versenyezni a legnagyobbakkal

A latin-amerikai lehetőséggel Bandl Alexander, a kereskedőház tanácsadója ismertetett meg igazán frappánsan, rövid értékeléssel. Szerinte Paraguay egyfajta kis Magyarország, biztos piaccal, megbízhatóan növekvő hazai gazdasággal. Kolumbia nagy változások közben van, érdemes figyelni a következő években a társadalmi és gazdasági mozgásokat. Costa Rica jó bázis akár a kkv-knak is az exportra, a gazdaságnak van jövőképe.

Argentínát a remény szóval jellemezte, nagy gazdaság, sok területen nyitás várható. Brazília a kontinens legnagyobb gazdasága, ahol azonban jelenleg talán a legtöbb akadállyal kell megküzdeni. A 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os riói nyári olimpia rengeteg fejlődést adott az országnak, de figyelniük kell arra, hogy ne vesszenek el a már elért eredmények.

A latin-amerikai piacokért hatalmas verseny van a legnagyobbak között, a vezető ágazatokba igencsak nehéz betörni az Egyesült Államok, Kína vagy Németország mellett, de a feladat nem reménytelen.

Nem bizalomgerjesztő a gmail-es cím

Afrikát a világon mindenhol a nagy reménységek, a biztos fejlődés kontinensének tartják, de úgy tűnik, itt van a legtöbb kockázat. Annak ellenére így van ez, hogy korábbi háborús övezetek és nagyon szegény országok (Etiópia, Ruanda, Kongó) ma 7-8 százalékos gazdasági növekedést produkálnak.

Kőszegi Gábor, a Kereskedőház Afrika projektigazgatója valószínűleg sokak által ismert, csak nehezen elhihető jelenségekre is felhívta a figyelmet. A fizetési morál nagyon gyenge, szerződéskötéskor mindenképp a legerősebb garanciákat kell beiktatni, s nem árt, ha részletfizetéssel vagy több hónapot csúszó kifizetésekkel is számol a magyar vállalkozó. A bajok tetézéséhez hozzájárul a nemzeti valuták árfolyamingadozása.

Meglehetősen rossz az infrastruktúra, vannak kimondottan nehezen megközelíthető helyek, vagyis számolni kell nagyobb szállítási költségekkel. Ennél is nehezebben kezelhető, hogy még komoly cégeknek sincs honlapjuk, s akár egy vezérigazgatótól is legfeljebb gmail-es címet kapunk. Ez nem túl bizalomgerjesztő, hiszen Ghána, Togó és Benin ma élen jár az internetes csalásokban.

A projektigazgató azt mondta, senki ne gondolja, hogy Afrikában elsőre üzletet köthet. Itt minden más kontinensnél fontosabb a személyes kapcsolat, akár többször is fel kell keresni a leendő partnert, amely nem olcsó mulatság. Ugyanilyen fontos a termékminta, nem elég prospektusból megmutatni, hogy mit kínálunk. A sok negatívum mellett viszont komoly előnye van a magyar cégeknek abban, hogy kis országból jönnek, olyanból, amelyik soha nem volt gyarmatosító, vagyis nem keltenek az afrikai partnerben rossz érzéseket. A gyógyszeriparban és gyártósorok eladásával jók a magyar esélyek, de például az élelmiszeriparban hatalmas a verseny.

A Fiatal Vállalkozók Szövetsége a múlt heti rendezvénysorozattal mindenképp elérte egyik fő célját: rengeteg információt adott át tagjainak és az érdeklődőknek. Nagyon jó történeteket, példákat állított a fiatalok elé, s minden bizonnyal üzletek is köttettek – még ha most nem is Indiában, Latin-Amerikában vagy Afrikában.

KamaraOnline

Fotó: Fivosz/Facebook