A vállalkozások helyzete és hangulata, valamint várakozásai a következő 12 hónapra valamelyest romlottak az első negyedévhez képest, amely összhangban van a várakozásokkal – mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója egy háttérbeszélgetésen, ahol a VOSZ Barométer adatait ismertették.

Tájékoztatása szerint a Vállalkozások Országos Szövetségének (VOSZ) negyedéves üzleti barométerindexe a második negyedévben 56 pontra csökkent az előző negyedévi 61 pontról.

A VOSZ májusban mutatta be az első kkv üzleti barométerindexét, amelyet az Egyensúly Intézet szakmai együttműködésében készítenek minden negyedévben. A VOSZ Barométer több mint 400 vállalkozás megkérdezésével készül, az index 0 és 100 pont között mozoghat.

Kozák Ákos kifejtette: a második negyedévben a barométer mindhárom alindexe csökkent az előző negyedévhez képest. Az üzleti hangulat alindexe 62 pontról 59 pontra, a beruházási hajlandóság alindexe 49 pontról 41 pontra, míg a pénzügyi helyzeté 74 pontról 70 pontra esett.

Saját üzletmenetükben már nemcsak a csökkenő vásárlóerő és az árnövekedés a legnagyobb probléma, hanem érzékelhetően megjelenik a körbetartozás problémája, a megrendelések elmaradása is. Az elmúlt évtizedben a körbetartozás a magyar gazdaság béklyója volt, amelyet sikerült orvosolni – tette hozzá a szakember.

Az alindexek részletes eredményeit bemutatva Kozák Ákos hangsúlyozta, hogy az üzleti hangulat alindexben nem történt látványos elmozdulás az első negyedévhez képest. Az árbevétel várható alakulásával még mindig pozitívak a vállalkozások várakozásai, azonban a cégvezetők negyedévre, illetve egy évre előretekintő kilátásai egy negyedév alatt 8 százalékponttal csökkentek.

A megkérdezett cégek negyede vélte úgy, hogy kifejezetten romlott a fizetési morál az első negyedévi 17 százalékhoz képest.

Mivel a cégek háromnegyede már végrehajtotta a tervezett beruházásait, így a további beruhásokat és új munkaerő felvételét tervező cégek aránya csökkent a második negyedévben – ismertette a beruházási alindex 8 százalékpontos visszaesése mögött húzódó tényezőket Kozák Ákos.

A második negyedévben csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek bővítenék létszámukat, és minden hatodik kkv jelezte, hogy a második negyedévben lehetnek elbocsátások. Ugyanakkor a feszes munkaerőpiaci helyzet nem engedi, hogy a cégek tömegesen váljanak meg dolgozóiktól – tette hozzá.

A felmérés szerint az első negyedévhez képest nem romlott jelentősen a vállalkozások pénzügyi helyzete. Az alindex a cégek adótartozását, fizetési problémáikat, és a tartalékok átlagos állományát méri. Az utóbbi komponens az első negyedévi 65 pontról 61 pontra esett a második negyedévben. A válaszadó cégek 17 százaléka nem rendelkezik 1-2 hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal sem, és a válaszadók több mint kétharmadának fél évnél kevesebb tartaléka van.

A friss felmérésben vizsgálták azt is, hogy az energiaárak változása milyen hatással bír a vállalkozásokra.

Minden második (51 százalék) válaszolt úgy, hogy a jelenlegi árszintek is kritikusnak tekinthetők, és további 10 százalékos áremelés esetében ezen cégek aránya már eléri a 70 százalékot.

A megemelkedett energiaárakra a cégek az értékesítési árak emelésével és energiahatékonysági beruházásokkal válaszoltak, utóbbi esetében magas azon cégek aránya, akik még nem hatjották végre, de terveznek valamilyen beruházást. A felmérésből kiderült, hogy a magas energiaárak csak nagyon kevés esetben vezettek az üzletmenet leállításához, a cégek több mint 95 százaléka nem is tervezi működésének beszüntetését.

(Forrás: MTI)