Elsősorban az energiaárak miatt a vártnál is jobban, rekordütemben emelkedtek márciusban a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.

Az ipar termelői árai az idén márciusban átlagosan 30,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, ezzel a legmagasabb éves növekedést érték el a felmérés 1949-es kezdete óta. Februárban 25,9 százalékos, januárban pedig 25,0 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Elemzők márciusra a termelői árak 28,2 százalékos éves emelkedését várták.

Az előző hónaphoz képest márciusban a termelői árak 4,9 százalékkal emelkedtek. A februári 1,4 százalékos havi áremelkedés után elemzők 2,6 százalékos áremelkedést vártak márciusra.

A márciusi adatok már tükrözik az ukrajnai háború első hatásait.

A termelői árak márciusi emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az energiaárak 83,3 százalékos éves emelkedése járult hozzá, az előző hónaphoz viszonyítva 10,4 százalékos volt a növekedés. Az energiaárak emelkedésén belül pedig a legnagyobb mértékben a földgáz ára emelkedett, egy év alatt 144,8 százalékkal. Energiaárak nélkül a termelői árak 14,0 százalékkal emelkedtek éves, és 2,3 százalékkal havi összevetésben.

Az alapanyagárak márciusban 23,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt és 3,5 százalékkal az előző havihoz képest.

Az előző évhez képest a legnagyobb hatással az alapanyagárak emelkedésére a fémek ára volt 39,7 százalékos növekedéssel. A nyersvas, az acél és a vasötvözetek ára 55,0 százalékkal emelkedett, míg a színesfémek és félkész termékeik 30,3 százalékkal kerültek többe. A megmunkálatlan alumínium ára 57,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és 9,1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz, februárhoz képest.

Az előző évhez képest különösen nagyot, 87,2 százalékot emelkedett a műtrágyák és nitrogénvegyületek termelői ára. A februárihoz képest az árak 13,1 százalékkal emelkedtek. Az állati takarmányok 45,7 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve és 19,0 százalékkal februárhoz képest.

A nem tartós fogyasztási cikkek árai 2022 márciusában 9,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban, 2,9 százalékkal magasabbak, mint februárban. Az élelmiszerek 12,2 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Különösen erőteljesen, 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak. A vaj 56,0 százalékkal került többe, mint egy éve. A marhahús 31,1 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban és 5,4 százalékkal drágult februárhoz képest, a kávé ára 20,5 százalékkal nőtt. A sertéshús ára 25,3 százalékkal magasabb volt, mint februárban, 12,0 százalékkal magasabb, mint 2021 márciusában.

(Forrás: MTI)