Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a német Fraunhofer Társaság szakmai egyeztető fórumok keretében erősítik partneri viszonyukat, és kezdeményeznek párbeszédet a kutatás-fejlesztés és innováció német-magyar szereplőinek bevonásával.

Az „Együttműködés az Innovációért és Kiválóságért” rendezvénysorozat újabb állomása a két szervezet „Future Applications of Photonics” című közös eseménye 2019. február 20-án és 21-én, Szegeden.

Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára nyitóbeszédében kiemelte: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elkötelezett a hazai és az európai innovációs tevékenység fejlesztése iránt. E törekvés fontos eszközei a nemzetközi kutatás-fejlesztési kooperáció és a jó gyakorlatok hazai meghonosítása. A Fraunhofer Társaság intézetei és a kutatás-fejlesztés magyar szereplői között hosszú évek óta folyamatos az együttműködés, a közös cél ennek továbbfejlesztése, szervezeti kereteinek bővítése.”

A résztvevők új interdiszciplináris kutatásokat, stratégiai együttműködéseket ismerhetnek meg, szakmai partnerekkel cserélhetnek tapasztalatokat, és jövőbe mutató kutatás-fejlesztési kapcsolatokat alapozhatnak meg az optika és a lézeres kutatások területén. A kétnapos szegedi szakmai találkozó előzményeként tavaly Budapesten, Zalaegerszegen és Győrben is találkozhattak egymással az autonóm autóipari fejlesztések szakértői. A német-magyar innovációs rendezvényeken a két ország különböző szakterületein tevékenykedő kutatói és az együttműködést támogató szereplők tartanak előadásokat.

A mostani rendezvény helyszíne az ELI-ALPS szegedi lézeres kutatóintézet, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását vizsgálják minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett, az úgynevezett ultra-relativisztikus tartományban is. Az ELI-ALPS-ban végezhető kísérletek az alapkutatást szolgálják, eredményeik további kutatások felé nyitnak teret, távolabbra tekintve például ipari vagy orvosi alkalmazások kifejlesztésére adnak lehetőséget.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Fraunhofer IWU)