A budapesti közlekedés fejlesztéséhez a stuttgarti tapasztalatok is hozzájárulhatnak, emellett német és magyar egyetemek között kettős diplomát nyújtó programok is létrejöhetnek.

Az innovációs és technológiai miniszter dél-németországi útján a baden-württembergi közlekedési miniszterrel és a tartomány meghatározó felsőoktatási intézményeinek vezetőivel egyeztetett az együttműködési lehetőségekről. Palkovics László Winfried Hermann közlekedési miniszterrel folytatott megbeszélésén felmerült, hogy a ZalaZone járműipari tesztpálya a tartományban gyártott, fejlesztett autópálya forgalomirányitási rendszerek, valamint a külső elektromos hálózatról hajtott haszongépjárművek és a szükséges hálózati infrastruktúra tesztelésére is alkalmas lehet. A tárcavezetők egyetértettek abban is, hogy a kormány és a főváros megállapodása alapján Budapesten tervezett közel 1000 milliárd forintos fejlesztés közlekedési elemeinek előkészítése, megvalósítása során érdemes lehet átvenni a Stuttgart21 közlekedési gigaprojekt tapasztalatait.

Palkovics László a karlsruhei egyetem vezetőivel a kutatási együttműködések bővítéséről és kettős diplomát nyújtó programok magyar intézményekkel közös indításáról tárgyalt. A tübingeni egyetem képviselőivel a mesterséges intelligencia, neurobiológiai, rákkutatási és kvantum rendszerek, autonóm algoritmusok, új generációs hulladékkezelési és alternatív elektromos energia tárolási technológiák fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett a miniszter.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Árvai Károly/kormany.hu)