Különös veszélyben vannak a Windowsos PC-k. A fenyegetésekkel szembeni védekezés egyik fontos eleme, hogy mindig telepítsük operációs rendszerünk biztonsági frissítéseit.

Komoly veszélynek teszik ki magukat azok a felhasználók, akik nem frissítik az általuk futtatott szoftvereket – írja a computerworld.hu. A hackerek jó ideje a Stuxnet féreghez köthető biztonsági rés kihasználásával hajtanak végre támadásokat.

A Microsoft még 2010-ben kijavította a hibát, ennek ellenére a Kaspersky Lab kutatói szerint ezt a sérülékenységet használják ki a leggyakrabban a kiberbűnözők.

A biztonsági cég által közzétett kutatási eredmények szerint miután a sebezhetőség kihasználására készített rosszindulatú program átveszi az ellenőrzést a nem javított számítógép felett, további vírusokat telepít rá.

A sebezhetőség csak a régebbi operációs rendszereket – a Windows XP-t, a Windows Server 2008-at és Windows 7-et érinti -, igaz, ezeket még mindig rengetegen használják. A hackerek önmásoló rosszindulatú programokat alkalmaznak a hálózatok megfertőzésére.

A Kaspersky Lab adatai szerint sok eszközön fut olyan Microsoft Office, Android és Java változat, amelyet használóik nem frissítettek, hiába adott ki hozzájuk javítást a fejlesztő.