A kalóriafogyasztás vagy a stressz-szint monitorozására alkalmas viselhető eszközök mára az egészségügyi piac szerves részévé váltak, ám új biztonsági kockázatokat is jelentenek – állapítja meg egy jelentés.

A fogyasztók egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel az okoseszközök elterjedése, a személyi egészségügyi adatok integrálása, az Internet of Things kialakulása óta egészségügyi adataikat folyamatosan gyűjtik és elemzik, sokszor a tudtuk, és legtöbbször a beleegyezésük nélkül – írja a MedicalOnline.

Az American University és a Center for Digital Democracy jelentése szerint a különböző okostelefonos applikációkkal összekötött okosórák, fitnesszkarkötők, okosruhák ma már a növekvő „összekapcsolt” egészségi rendszer részei.

Azt ígérik a fogyasztóknak, hogy megvásárlásukkal és használatukkal hatékonyabban tudják majd menedzselni egészségüket. A kutatók megállapítják azonban, hogy  gyenge és töredezett az egészségügyi adatok védelmét szabályozó jog, és nem biztosított az egészségügyi viselhető eszközök által gyűjtött személyes adatok védelme.

A jelentés külön kitér a Big Data vállalatok által napjainkban fejlesztett technikákra, amelyeknek a hordozható és a távmonitorozó klinikai eszközök egyedülálló képességeinek marketing szempontú kiaknázása a célja.

A gyógyszergyártó vállalatok kifejezetten a hordható eszközök piacának nyertesei közé tartoznak. A jelentésben elengedhetetlennek nevezik, hogy módszereket dolgozzanak ki a diszkrimináció megelőzésére és a jogszerűség betartatására. Hiszen érzékeny egészségügyi adatainkat növekvő mértékben kapcsolják össze anyagi helyzetünkkel, lokalizációnkkal és online, off-line viselkedési szokásainkkal kapcsolatos információkkal.

A piaci adatok szerint 2015-ben az 1,4 milliárd okostelefon-tulajdonos közül 500 millió használt mobilján egészségügyi applikációt. Az előrejelzések szerint 2018-ban a 3,4 milliárd mobiltelefon-használó 50 százaléka fog letölteni valamilyen egészségügyi applikációt, és 2020-ra az mHealth-piac eléri az 50 milliárd dolláros forgalmat.