A Kun-Mediátor Kft. volt befektetőit nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítése során az MNB intézkedése miatt. A csődtörvény szerint a károsultak kifizetése a felszámolás során megelőzi a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság teljesítését.

A törvényi előírás alapján a Kun-Mediátor Kft. volt magánszemély ügyfeleinek a társasággal szembeni követelései egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben megelőzik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét. Mindez azt jelenti, hogy a Kun-Mediátor Kft. volt ügyfeleit semmiféle anyagi hátrány nem éri követelésük érvényesítése során a jegybank intézkedése miatt – hívja fel a figyelmet közleménében az MNB.

Egy felszámolás alá került társaság esetében ugyanis a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény határozza meg az azzal szemben követeléssel élők kielégítési sorrendjét. E jogszabály szerint ugyanakkor a (nem vállalkozásuk keretében eljáró) magánszemélyek anyagi követeléseit időben korábban kell teljesíteni azon intézményhez képest, amelyek adók módjára történő köztartozásokat kívánnak érvényesíteni a felszámolás során. Márpedig a MNB-ről szóló törvény a jegybank által jogerősen kiszabott és be nem fizetett bírságok e körbe (azaz az adók módjára behajtandó köztartozásokhoz) tartoznak.