Nem változtatott laza monetáris politikáján az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed), és azt ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a gazdasági fellendülés támogatására.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság csütörtökön végződő, kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot. A döntés egyhangú volt.

A testület megismételte, hogy kész teljes eszköztárát bevetni az amerikai gazdaság támogatására „ezekben a nehéz időkben”, előmozdítva ezáltal a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás céljainak megvalósítását.

A bizottság közleményében egy szót sem ejtett az elnökválasztásról, amelynek kimenetele még mindig bizonytalan. Azt azonban megismételte, hogy a koronavírus-járvány súlyos emberi és gazdasági nehézségeket okoz az Egyesült Államokban és szerte a világban. A gazdasági helyzet alakulása pedig nagy mértékben függ majd az új koronavírussal kapcsolatos fejleményektől.

„A gazdasági aktivitás és a foglalkoztatási helyzet továbbra is javul, de jóval elmarad az év eleji szintektől” – mutatott rá a bizottság, hozzátéve, hogy a gyengébb kereslet és az olajárak csökkenése alacsonyan tartja az inflációt. A járvány miatti közegészségügyi válság továbbra is súlyos hatást gyakorol a gazdasági tevékenységre, a foglalkoztatásra és az inflációra rövid távon, emellett jelentős kockázatokat jelent a középtávú gazdasági kilátásokra.

A nyíltpiaci bizottság gyakorlatilag szó szerint megismételte a szeptemberi ülése után kiadott közleményét. Megismételte, hogy kész bevetni „teljes eszköztárát” a gazdaság támogatására, és azt ígérte, hogy nem nyúl a kamatokhoz mindaddig, amíg a teljes foglalkoztatottságot vissza nem állítják, és az infláció nem közelít a 2 százalékos célhoz. A Fed folytatja az állampapír-vásárlásokat legalább havi 120 milliárd dollár értékben, és használja más eszközeit és programjait amíg csak szükség van rá a gazdasági helyzet alakulásának függvényében.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22 millió munkahelynek. Elemzők attól tartanak, hogy a járvány fellángolása miatt tovább lassulhat a foglalkoztatottság növekedése.

(Forrás: MTI)