Továbbra is a Linamar Hungary Zrt., a Gallicoop Zrt., a Guardian Orosháza Kft., a Hirschmann Car Communication Kft. és a Mondi Békéscsaba Kft. áll a Békés megyei TOP 100 vállalati rangsor első öt helyén.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) által szervezett békéscsabai gazdaságpolitikai évnyitó fórumon bemutatott TOP 100-as kiadvány a 2018-as adatokat veszi górcső alá a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal statisztikai módszerei segítségével.

Eszerint Békésben több mint 66 ezer, adószámmal rendelkező adóalanyt tartottak számon 2018 végén, az egyéni vállalkozások száma 6,3 százalékkal nőtt, a társas vállalkozásoké 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A megyei székhelyű vállalkozások nettó árbevétele 60 milliárd forinttal nőtt, így megközelítette az 1000 milliárdot. A 100 legnagyobb vállalkozás 2018-as nettó árbevételének összege több mint a felét tette ki a megye összes árbevételének.

A TOP 100-ba 2017-ben 1,6; 2018-ban már 1,7 milliárd forintos árbevétellel lehetett bekerülni.

A megyei árbevétel – amelynek több mint az ötöde származott exportból – közel 40 százalékát a feldolgozóipar teljesítménye adta. A legnagyobb 100 cég megyei exportból való részesedése meghaladja a 80 százalékot.

Az üzemi tevékenység eredménye Békés megyében 4 százalékkal csökkent 2018-ban az előző évhez képest, a cégek összesített adózás előtti nyeresége 1,4 milliárd, míg az adózás előtti veszteség 0,9 milliárd forinttal lett nagyobb.

A foglalkoztatottak száma a 2017-es mintegy kétezer fős fogyás után 2018-ban már csak 557-tel csökkent, ezzel szemben a TOP 100 cégnél csaknem 900 fővel nőtt az alkalmazottak száma – olvasható a kiadványban.

A TOP 5 cég közül kettő (Linamar, Hirschmann) az autóiparban tevékenykedik, a Gallicoop baromfihús feldolgozással, a Guardian síküveggyártással, a Mondi pedig laminált fóliák, élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásával foglalkozik.

Békés megye gazdasági fejlettsége továbbra is elmarad az országos átlagtól – hangzott el a kamara évnyitó fórumán.

A megye népessége évente háromezerrel csökken, a bruttó bérek 90 ezer forinttal maradnak el az országos átlagtól, a megyében mindössze 14 nagy – 250 dolgozónál többet foglalkoztató – cég van, és az országos befektetéseknek is csak 12 százaléka érkezik ide. Mindezen összefogással kell változtatni – hangsúlyozta Orosz Tibor, a kamara elnöke.

Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője úgy fogalmazott, „nagy szakadék kezd kialakulni” a Békés megyei TOP 100 vállalat és a többi 17 ezer vállalkozás között. Leginkább a TOP 100 vállalkozások járulnak hozzá ahhoz, hogy a megye meg tudja őrizni a népességét. A TOP 100-as cégek 80 százaléka adózási szempontból megbízhatónak minősül – tette hozzá.

Kása Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője azt jegyezte meg, hogy 250 embernél több dolgozót csak a közigazgatási, állami szektor foglalkoztat; ez a terület adja a megye bruttó hozzáadott értékének nagy részét is.

Békés mezőgazdasági megye, ugyanakkor a sertésállomány 2013 óta megfeleződött. Az ipar ugyan növekszik, de az export aránya elmarad az országostól, ahogyan a beruházások volumene is – mondta.

Hozzátette, a megyék közül Békés szenvedi el a legnagyobb népességvesztést, emiatt a közeljövőben kihívás lesz az üres álláshelyek betöltése.

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a kormány adópolitikájáról beszélt, így arról, hogy a társasági adó feltöltési kötelezettségének eltörlése mintegy 170 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a szociális hozzájárulási adó (szocho) tavaly júliusi csökkentése pedig 300 milliárdot.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint kérdéses, hogy tovább csökkenthető-e a szocho, a bérek emelkedése ugyanis „lanyhul”. Óriási kihívásnak nevezte a növekedési ütem fenntartását, szerinte nincsenek már olyan új intézkedések, amelyek ehhez hozzájárulhatnak.

Az iparkamara elnöke a várakozásoknál nagyobb inflációra számít, és felhívta a figyelmet a reálkamat szintjére, amely szerinte egy idő után visszafogja a beruházásokat.

Parragh László aggályosnak nevezte az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnyékában kialakuló amerikai-európai kereskedelmi konfliktust, az elhúzódó orosz-ukrán konfliktust és a koronavírus megjelenését.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott úgy vélekedett, hogy „van tartalék, van bázis” Békés megye fejlesztéséhez. A megyében a regisztrált álláskeresők száma 10 ezer alá csökkent. Két éve még 16 ezer közfoglalkoztatott volt, tavaly hétezerre csökkent a számuk, idén pedig hatezer alá szeretnék szorítani. Békésben 24 kiemelt beruházás zajlik – közölte.

(Forrás: MTI, fotó: visitbekescsaba.com)