Teljes bizonytalanság övezi az orvosoknak az ügyeletért járó juttatások kifizetését Romániában. Noha a többletpótlékot október elsejétől biztosítani kell, a kórházakat még nem tájékoztatták a gyakorlati tennivalókról.

Alig két héttel az intézkedés hatálybalépése előtt még nem közölték velük, hogy milyen formában, illetve milyen forrásokból fizessék ki a juttatásokat. „Az egészségügyi minisztérium mély hallgatásba burkolózik” – mondta Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója a Krónikának.

A szaktárca mindössze egy modellt küldött el nekik arra vonatkozóan, hogy az intézménynek részmunkaidős szerződést kell kötnie a pluszmunkát vállaló orvosokkal, de további részleteket nem osztottak meg velük, holott e hónap 25-éig véglegesíteni kell az ügyeletvonalakat.

„Nem tudjuk, hogy milyen formában kell biztosítanunk a juttatást, a szerződésekbe mekkora pótlékot kell beleírni, illetve milyen forrásokból kapunk pénzt a költségekre. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter mindenről beszél, csak erről nem, ezt a témát mintha szándékosan kerülné” – magyarázta Antal Álmos.

A sepsiszentgyörgyi orvos szerint az is problémát jelent, hogy a nagyvárosokban még kétszer ennyi pénzért sem szívesen vállalnak ügyeletet a szakemberek, hiszen néhány órányi magánrendeléssel az összeg többszörösét megkeresik.

A kisvárosokban is elégedetlenkednek, ugyanis kevés az orvos, gyakran kell éjszakázni, és az ügyelet után az orvos nem mehet szabadnapra. A megyeszékhely kórházában is egyre több orvosnak van felmentése, miszerint egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az éjszakai munkát.

Antal Álmos arra is rámutatott: a hatályban lévő jogszabá­lyok szerint egy intézmény nem köthet részmunkaidős szerződést is saját alkalmazottaival, ezt a munkaügyi nyilvántartás sem teszi lehetővé, így lehetetlen ebben a formában fizetni az ügyeletet. A pluszmunkát így túlóraként kellene elfogadni, ami viszont túl sok pénzt jelentene, ezért a kormány ezt a változatot nem támogatja.

A helyzettel országszerte elégedetlenek az orvosok: több egészségügyi szakszervezet jelezte már, hogy amennyiben a problémát nem orvosolják sürgősen, a szakemberek október elsejétől csak a kötelező ügyeletet vállalják el, ráadásul tüntetésekre is sor kerülhet.

Cârstoiu Teodor, a Hippokratész szakszervezeti szövetség alelnöke úgy vélte: elfogadhatatlan, hogy egy 25 éves munkaviszonnyal rendelkező orvos maximális havi fizetése csak 5100 lej lehet, plusz az ügyelet, amely után 14 lejes órabért számolnak fel. „Nem tűrjük tovább ezt az állapotot, így a következő időszakban figyelemfelhívó akciókat szervezünk. Ha a kormány így sem érti meg, utcára vonulunk” – mondta Teodor.