Idén júliusban a kivitel volumene 2,2, a behozatalé 8,4 százalékkal nőtt, az aktívum 379 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Magyarországon idén júliusban a kivitel értéke 7,6 milliárd euró (2331 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2238 milliárd forint) volt. Euróban számolva az export értéke 5, az importé 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi aktívum 379 millió euróval csökkent, és 303 millió eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 0,4 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. 

A gépek és szállítóeszközök előző év júliusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,4 százalékkal csökkent, a behozatalban 9,5 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja kismértékben csökkent, elsősorban a személygépkocsik kivitele miatt, míg importja közel tizedével nőtt. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene közel hatodával csökkent, importvolumene nem változott jelentősen. A dízelmotorok kivitele több mint negyedével esett vissza.

A híradástechnikai eszközök importja több mint negyedével nőtt, főként a mobiltelefonok és alkatrészeik forgalomváltozásával összefüggésben. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel hatodával emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök, valamint az áramkörök kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek behozatala dominált.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,3, az importé 9,2 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme exportban kismértékben nőtt, importban kissé csökkent. A szerves vegyi termékek exportja több mint 10 százalékkal esett vissza. Közel tizedével növekedett a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele is, főleg az ellenőrző és mérő műszerek forgalmának köszönhetően.

Importban az egyéb feldolgozott termékek forgalma közel ötödével bővült, az ide tartozó termékcsoportok közül elsősorban a memóriakártyák, a műanyagáruk és a csomagolóanyagok kereskedelme élénkült. A vas és acél behozatala közel negyedével, a színesfémé több mint tizedével, a fémtermékeké kismértékben nőtt.

Az energiahordozók importvolumene 6,4 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala csaknem tizedével elmaradt a tavaly ilyenkoritól. A természetes és mesterséges gáz importja közel tizedével visszaesett. A villamosenergia-behozatal kismértékben csökkent. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,7, az importé 16 százalékkal nőtt.

A gabona és gabonakészítmények exportja több mint ötödével emelkedett – főként a kukorica Ausztriába, Olaszországba, Hollandiába és Németországba irányuló kivitele miatt. A zöldségfélék és gyümölcsök importja közel hatodával nőtt az idénygyümölcsök behozatalának növekedése következtében.