A Nyitra határában épülő Jaguar Land Rover brit autógyár számára nyújtott szlovák állami támogatás szemet szúrt az Európai Bizottságnak. Brüsszel hivatalos vizsgálatot indított.

A vizsgálat célja megállapítani, hogy a Szlovákia által beruházási támogatásként jóváhagyott 125 millió euró összhangban van-e az Európai Unió szabályaival – írja a hirek.sk.

„A bizottság alaposan kivizsgálja, vajon szükség van-e a tervezett támogatásra ahhoz, hogy a Jaguar Land Rover Nyitrán valósítsa meg a beruházást, a legszükségesebb, minimális összegű támogatásról van-e szó, illetőleg nem sérti vagy nem károsítja-e az Európai Unión belüli kohéziót” – nyilatkozta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős európai biztos.

Brüsszel szerint főként az kérdéses, hogy az intézkedések alapján megengedhető-e egy magánberuházás támogatása.

A Nyitra közelében létesülő autógyár tavaly ősszel kezdte meg az építkezést. A befejezése és az autógyártás beindítása jövőre várható. A cég 1,4 milliárd eurót kíván beruházni Szlovákiában, és közel háromezer személyt szeretne alkalmazni.

A brit autógyár állami támogatására irányuló kérést már tavaly májusban elküldték, és a Maple&Fish ügyvédi irodából fogadtak fel jogászokat. Brüsszelből egy év elteltével érkezett részleges válasz, miszerint kétségeik vannak afelől, hogy a tervezett támogatás megfelel-e a regionális támogatás szabályai minden kritériumának.

Az állami támogatást Robert Fico második kormánya hagyta jóvá 2015 decemberében, amikor a Jaguar Land Rover véglegesen amellett döntött, hogy autógyárát Szlovákiában építi fel.