Csaknem 22 ezer közalkalmazottnak lesz kisebb fizetése az új bérezési törvény alkalmazása miatt Romániában.

Egyes minisztériumi dolgozóknak és a dekoncentrált intézmények alkalmazottainak fizetése akár 40 százalékkal is kisebb lehet – mondta Sebastian Oprescu, a Közalkalmazottak Országos Szakszerszervezetének elnöke.

Szerinte  érintett lesz valamennyi minisztérium, a leginkább pedig a külügyi, a belügyi és a közlekedésügyi tárca alkalmazottai sínylik meg. Többnyire vezetői tisztségben levőkről van szó, irodavezetőtől felfelé – írja a Krónika.

A szakszervezeti vezető magyarázata szerint a bérek csökkenésének oka, hogy a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény által bevezetett bértábla korlátozó jellegű.

„Miután mi nem emeljük 25 százalékkal ezeket a fizetéseket, mivel a bértábla felső küszöböt határoz meg, a 22,5 százaléknyi hozzájárulást a mai nettóból veszik el, tehát a kollégák kevesebbet visznek haza. Szó nincs fizetésemelésről” – szögezte le Oprescu.

Arra is a figyelmeztetett, hogy a minimálbér emelése miatt oda jutottak, hogy ugyanannyit keres a szakképzett és a szakképzetlen munkaerő is.