Új szintre lépett a Romániában jelen levő bankok küzdelme az úgynevezett hitelcseretörvény ellen. Az osztrák Raiffeisen Bank levélben értesítette a bukaresti hatóságokat, hogy nemzetközi intézményektől kér jogorvoslatot.

A fizetés nélküli, vagyis a jelzálogba helyezett ingatlannal történő törlesztést lehetővé tevő jogszabály hatályba lépése óta 45 millió euróval csökkent a pénzintézet profitja.

A kiszivárgott információk szerint a Raiffeisen a Világbank viták rendezésére szakosodott bíróságához készül fordulni azzal az indoklással, hogy a román fél megszegte a külföldi beruházások oltalmazásáról szóló osztrák–román megállapodást – írja a kronika.ro.

A pénzintézet harmincnapos határidőt javasol a két fél közötti egyeztetésre. A pénzügyminisztérium megkapta az értesítést, és a Digi 24 hírtelevízió értesülései szerint vizsgálja a kialakult helyzetet. Sajtóértesülések szerint további két bank fontolgatja, hogy a Világbankhoz fordul a hitelcseretörvény miatt.

Öt százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent az idei első fél évben a rosszul teljesítő hitelek rátája, ezek aránya ezzel megközelíti a Román Nemzeti Bank (BNR) által ajánlott 10 százalékos szintet – közölte a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap.

Az elmúlt hónapokban a rossz hitelek aránya folyamatosan csökkent, ami pedig az elemzők szerint előrevetíti, hogy az év végéig 10 százalék alá csökkennek. 

A jegybank az elmúlt években szorgalmazta, hogy a kereskedelmi bankok tisztítsák meg hitelportfóliójukat a törlesztés tekintetében több mint 90 nap késedelmet felhalmozó hitelektől, amelyeknek aránya a 2008-as nemzetközi gazdasági válság kitörése után 25 százalékra ugrott.

A pénzintézetek többnyire eleget tettek a jegybank felszólításának, és tavaly mintegy 2 milliárd euró értékű rosszul teljesítő hiteltől tisztították meg mérlegüket. Becslések szerint a rossz hitelek értéke eléri az 5-6 milliárd eurót, aminek többségét a jogi személyeknek nyújtott kölcsönök teszik ki.