Visszaküldte a parlamentnek Klaus Johannis román államfő azt a törvénytervezetet, amely szerint az üzleteknek a vásárló kérésére készpénzt kellene adniuk, amennyiben az ügyfél bankkártyával fizet.

A román államfő (a fotón) arra kérte a honatyákat, hogy újra vizsgálják meg a jogszabályt, amely szerinte nem fogalmaz egyértelműen, ezért az alkalmazás során problémát okozhat a boltoknak. Johannis azzal sem ért egyet, hogy bírságot rónának ki a készpénzadást megtagadó üzletekre, szerinte ezzel sérül a kereskedelmi egységek azon joga, hogy kedvük szerint rendelkezzenek saját bevételükkel.

A törvénytervezetet kezdeményező Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője a Krónikának úgy nyilatkozott: meglepte az államfő hozzáállása, hiszen a törvény a bankkártya-felhasználók számára jelentene könnyítést.

Molnár Zsolt bízik abban, hogy a törvény előbb-utóbb hatályba lép, tapasztalatai szerint ugyanis ritkán fordul elő, hogy amennyiben az államfő visszaküld egy jogszabályt, a parlament ne szavazza meg másodszor is azt. A Temes megyei képviselő reméli, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszakban sikerül ismét megtárgyalni a tervezetet, de erre legkésőbb ősszel sor kerül. Klaus Johannis második alkalommal már nem utasíthatja vissza a törvény kihirdetését.

A képviselőház május elején fogadta el az úgynevezett cash back törvényt, amely a bankkártya-elfogadást szabályozó, 2002/193-as számú sürgősségi kormányrendeletet egészítené ki. Az előírás szerint az évi 10 ezer eurónál nagyobb üzleti forgalmat lebonyolító kereskedelmi egységeknek egyénenként legtöbb 200 lejnyi készpénzt kellene kibocsátaniuk a vásárlóknak, amennyiben ők bankkártyával fizetnek a boltban.

A tranzakció hasonló ahhoz, mintha az ügyfél bankautomatából venne ki pénzt, az azzal járó díjakat pedig a felek közötti szerződés rögzíti majd. A kereskedők a kiadott készpénz értékének 1 százalékánál kisebb tranzakciós illetéket kérhetnek.