Nem kíván újabb terhet róni a lakosságra a Földművelésügyi Minisztérium, de szükségesnek tartja a megfelelő intézkedések bevezetését a fűtés minőségének javítása érdekében.

A környezetvédelemért felelős tárca nem tervezi a fával való fűtés korlátozását, betiltását még hosszabb távon sem – írja a Magyar Idők.

A Földművelésügyi Minisztérium a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szén és lignit lakossági használatának korlátozását kívánja elérni egy már előkészített jogszabállyal, amelynek alapján csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne felhasználni ezeket a fűtőanyagokat.

Jelenleg a lakossági tüzelőberendezések használatával kapcsolatban semmilyen adó vagy egyéb díj bevezetésének előkészítése nincs napirenden, tehát nem kell füstadóra számítani – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írásbeli válaszából, amelyet Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott.

A hazai szabályozásoknak köszönhetően a határérték feletti ipari légszennyezés gyakorlatilag megszűnt, a közlekedésé is jelentősen visszaesett, ezért jelentősebbé vált a lakossági kibocsátás – áll az írásban.

A lakossági fűtési módok egészségügyi és környezeti hatásai is különbözőek. A földgáz égetése során nitrogén-oxidok, szén-monoxid és szén-dioxid kerül a levegőbe, gyakorlatilag nem okoz szállópor-szennyezést, így levegővédelmi szempontból a távfűtés után a legkedvezőbbnek tekinthető.

A szilárd tüzelőanyagok égetése ezzel szemben magas szállópor-kibocsátással jár, ezért elsősorban ezen a területen szükséges a beavatkozás. A magas kéntartalmú, alacsony fűtőértékű szén és lignit használata a legveszélyesebb.