Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az új egészségügyért felelős államtitkár – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden.

Az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja. Mint mondta, a magyar egészségügyi intézmények ma európai színvonalon működnek – mondta a sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán – aki eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójaként dolgozott.

Ónodi-Szűcs Zoltán röviden felvázolta teendőit, amelyek közül kiemelte az alapellátás kompetenciáinak fejlesztését, növelését, amely lehetőséget ad arra, hogy a lakosság elégedettségét erősítse. Ezen kívül tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is.

Az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, de az ágazati kollektív szerződésről, amely ezt kiváltja, már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások.

A kórházadósságról szólva kijelentette, jelenleg a pénzügyi források felhasználása az intézmények érdekei szerint történik, így azt is nehéz megmondani, hogy a rendelkezésre álló forrás sok vagy kevés. Az első lépésnek a lakossági igények feltérképezésének kell lennie, és akkor lehet majd a forrást meghatározni.

Ónodi-Szűcs Zoltán jelezte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy akkor alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, és erre fog törekedni ezután is. „Ha fel tudom vázolni azokat a forgatókönyveket, amelyek mentén ezek a célok meg tudnak valósulni, akkor nem lesz gond a források előteremtésével” – fogalmazott.

A budapesti „szuperkórházzal” kapcsolatban azt mondta, valószínűleg Budán fog megvalósulni, de előzőleg megkérdezik az embereket a beruházásról. Jelenleg tizenhárom helyszín felülvizsgálata folyik – tette hozzá, jelezve: nem lesz gyors folyamat, de jövő év végére szeretnének végezni a tervezés összes elemével. Ónodi-Szűcs Zoltán azon szeretne dolgozni, hogy megszűnjön a mai ellátórendszer kórházcentrikussága, és a beteg kerüljön a középpontba.

Az új államtitkár kinevezését a miniszterelnök már aláírta, a kinevezési okmány a köztársasági elnök szignójára vár.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség