Valótlanok azok a napokban megjelent hírek, amelyek szerint 2016. augusztus 1-től a mezőgazdasági vontatókra (traktorokra) is vonatkozik majd az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerbe (EKÁER) történő bejelentési kötelezettség.

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához tagjaitól az EKÁER 2016. augusztus 1-jén életbe lépő változásával kapcsolatban. Több internetes oldalon ugyanis arról számoltak be, hogy a jövő hónap elejétől a mezőgazdasági vontatókra is igényelni kell EKÁER-számot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ügyben állásfoglalást kért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A tárca közlése szerint az eddig tapasztalt visszaélések megakadályozása érdekében 2016. augusztus 1-től nem csak az útdíjköteles, hanem a 3,5 tonna össztömeget meghaladó nem útdíjköteles gépjárművekre is kiterjed majd az EKÁER bejelentési kötelezettség.

A mezőgazdasági vontatók (traktorok) ugyanakkor a KRESZ szerint nem minősülnek gépjárműnek, így azokat továbbra sem kell bejelenteni az EKÁER-be.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a piac átláthatóbbá tétele és a jogsértések visszaszorítása mellett, ezért támogatja az EKÁER szabályozás módosítását.