Gyártó- és kereskedő cégeket vizsgált a GVH a háztartási papíráru termékek piacán gyanított kartell miatt. Az eljárás során azonban a hivatal nem találta bizonyíthatónak az összejátszást, ezért lezárta a vizsgálatot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az Auchan Magyarország Kft., a DM-Drogerie Markt Kft., a Metro Kft., a Rossmann Magyarország Kft., az Essity Hungary Kft., a Spar Magyarország Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt. valamint a Vajda-Papír Kft. vállalkozásokkal szemben indított eljárását.

A GVH azt vizsgálta, hogy az eljárás alá vont gyártók, azaz az Essity Hungary és a Vajda-Papír összehangolták-e egyes papíráru termékeikkel (például papír zsebkendővel, toalettpapírral) kapcsolatos áremeléseiket, azok mértékét és idejét, valamint osztottak-e meg egymással egyéb, üzletileg érzékeny információt.

Az eljárásban rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a gyártók között – fennálló legitim üzleti kapcsolatukon túl – jogsértő megbeszélések is zajlottak volna találkozóikon.

A GVH vizsgálata kiterjedt arra is, hogy az érintett gyártók folytattak-e fontosabb kereskedelmi partnereikkel árképzésük összehangolására irányuló vagy azt eredményezhető egyeztetéseket.

Az eljárásban feltárt információk alapján azonban nem volt bizonyítható, hogy a kereskedők összehangolt magatartást tanúsítottak, egymás közötti kommunikációs csatornaként vagy közvetítőként használva a gyártókat.

A feltételezett jogsértést megalapozó tényállás nem volt tisztázható (bizonyítható) a határozat meghozatalához szükséges mértékben, és az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, így a Versenytanács az eljárást valamennyi eljárás alá vont vonatkozásában megszüntette.