A magyar munkavállalók fele azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás után már egyáltalán nem fog dolgozni, csak pihen, a családjának és a hobbijának él. A valóságban azonban ezt a nyugdíjasok alig harmada engedheti meg magának, a többségnek idősebb korában is rendszeresen dolgoznia kell a megélhetésért.

A magyarok tudnak a legnehezebben megszabadulni a munkától a nyugdíjba vonulást követően – derül ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának 2015-ös jelentéséből. A 12 ország adatait bemutató jelentés szerint Magyarországon a dolgozók 45 százaléka tervezi, hogy azonnal felhagyna a mindennapi pénzkereséssel, amint nyugdíjba megy, ezt azonban a gyakorlatban jóval kevesebben tudják megtenni. A hazai nyugdíjasok közel kétharmada kénytelen továbbra is munkát vállalni azért, hogy el tudja magát tartani.

A legjobb helyzetben a francia és a spanyol nyugdíjasok vannak. Ebben a két országban a megkérdezettek 74, illetve 68 százaléka válaszolta, hogy nyugdíjas éveiben még részmunkaidős állásokat sem kellett vállalnia, rögtön élvezhette a jól megérdemelt pihenést – idézi a felmérés eredményét közleményében az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár.

A felmérésben szereplő országok közül Magyarország az egyetlen, ahol a pihenést tervező aktív lakosságnál kevesebb nyugdíjas tudta biztosítani magának a munkától mentes megélhetést. Nagy Csaba, a nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint ezt főként a pénzügyi tudatosság, és a hosszú távú megtakarítási eszközök ismeretének hiánya okozza. 

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei alapján a magyarok 70 százalékánál nem biztos, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a kívánt életszínvonal biztosításához nyugdíjas korban. A hazai kutatási adatok szintén alátámasztják, hogy a magyarok munkával tervezik kiegészíteni az állami nyugdíjukat, a megkérdezettek fele válaszolta ezt az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár kérdésére – tette hozzá.