Nem igazolódtak be a hitelcserével kapcsolatos félelmek Romániában. Nem rohamozták meg a jelzáloghitellel rendelkezők a bankokat, hogy a lakásukkal törlesszenek.

Két évvel a sokat vitatott törvény hatályba lépése után, 2018. március 31-éig 8459 hiteles jelezte bankjának, hogy élne a hitelcsere lehetőségével – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).

Ezek közül 2436 esetben a bank és az ügyfél tárgyalás útján rendezte a kérdést, további több mint 6 ezer esetben azonban a felek perre vitték az ügyet, ám még nem született jogerős ítélet – írja a Krónika.

A jegybank statisztikái szerint március végéig 2 397 537 640 lej, mintegy 539 millió euró értékben kértek az ügyfelek hitelcserét.

Az elfogadott kérések esetében a kölcsönök zömét külföldi devizában igényelték: 46,83 százalékban euróban, 45,18 százalékban svájci frankban vették fel, és alig 6,92 százalékot tesz ki a lejalapú kölcsönök aránya.

A BNR által a törvény hatálybalépése előtt felvázolt legpesszimistább forgatókönyv azzal számolt, hogy 300 ezren kívánnak majd a jelzálogba helyezett ingatlannal törleszteni.