Hiábavaló volt a hitelcsere bevezetése utáni sok riogatás, az erdélyi és a partiumi ingatlanpiac továbbra is a régi kerékvágásban maradt. Noha az árak folyamatosan nőttek, a kereslet nem lankadt.

Úgy tűnik, a lakáspiacot egyelőre hidegen hagyták a riogatások, a gazdasági és pénzügyi elemzők pedig hiába kongatták a vészharangot a jelzálogba helyezett lakással történő törlesztést lehetővé tevő hitelcseretörvény hatályba lépése kapcsán. A Krónika által megkeresett ingatlanügynökök előjelét sem látják a visszaesésnek

Ugyan a bankok jelentősen, akár 35 százalékra is megemelték a jelzáloghitelek önrészét, ami miatt sokan esnének el a kölcsöntől, a szigorítás alkalmazása során kiderült, nem is akkora a szigor, ez is kijátszható.

Ugyanakkor a lakásvásárlásra igényelt kölcsönök piacát továbbra is a kormány által garantált, előnyös feltételeket nyújtó Első otthon tartja mozgásban, a friss adatok szerint az ingatlanhitelek 90 százalékát az alig 5 százalékos önrészt előíró program keretében igényelik.

 „Kolozsváron semmilyen hatását nem lehet érezni egyelőre a hitelcserének. Enyhén emelkedtek az árak, és még most is nőnek” – értékelt Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Példaként azt hozta fel, hogy ugyan a hitelcsere miatt megemelkedett a hitel megítéléséhez szükséges önrész, a bankok közül több is kínál alternatív megoldásokat.

„Elméletileg ha most elmegyünk egy bankba hitelt igényelni, ott azt mondják, hogy 35 százalék önrész befizetésére van szükség, és legkésőbb 25 éven belül törleszteni kell a kölcsönt. Ellenben több bank változtatott ezen úgy, hogy nagyobb értékű jelzálogot fogad el, így a befizetendő első összeg csökken” – magyarázta.

Az ingatlannal való törlesztés ugyanakkor azt a kockázatot hordja magában, hogy aki ezt megteszi, annak „soha az életben” nem adnak a bankok többé hitelt. „Sokan azt várták, hogy telítődni fog a piac átadott lakásokkal, de ez nem jött be” – szögezte le az ingatlanszakértő.

A székelyföldi városok ingatlanpiacára a megnövekedett kereslet jellemző, ennek ellenére a bankok évek óta óvatosan hiteleznek, másrészt a hitelcseretörvény hatásai még nem mérhetők, főleg, hogy a nyári hónapokban általában leáll az adásvétel.