Több borvidéken is arról számoltak be a szőlősgazdák, hogy a felvásárlási árak annak ellenére sem mozdultak el a tavalyi szintről, hogy a szőlő jó minőségű.

Szita Ákos, a balfi Dr. Szita és Fia Pincészet egyik tulajdonosa arról számolt be, hogy a tavalyinál ötven százalékkal kevesebb szőlőt tudtak feldolgozni idén – írja a Magyar Idők.

– A Soproni borvidéken tavaly 100 forintért vették át a termést. Most 100-110 forintot adnak a szőlő kilójáért – közölte. A gazdák egy része külföldi, például osztrák felvásárlóknak adja el a termését, akik valamivel többet fizetnek. Taschner István szerint kevés a magyar felvásárló, nincs választási lehetőség, ez az ár pedig nagyon alacsony.

A Balatonfüred–Csopaki borvidéken az átlagos mennyiségnél némileg kevesebb szőlő termett az idén. – A kora őszi tartósan meleg idő sokat javított a korábbi károk után megmaradt termésen, így egészen jó évjárat is elképzelhető – véli a térségben működő Figula Pincészet vezetője, Figula Mihály. Elmondása szerint a nagybani árak nyomottak, jellemzően 70-120 forint körül alakulnak kilónként.

A Somlói borvidéken az utóbbi évek átlagához viszonyítva 50 százalékos terméskiesés várható, hektáronként átlagosan körülbelül 20 mázsa szőlő termett az idén. A Nagy-somlói Borvidék Hegyközség hegybírója, Tóth Péter elmondta: a kora tavaszi fagykár a borvidék közel 30 százalékán teljes terméskiesést okozott, júliusban pedig súlyos jégverés, majd peronoszpórafertőzés sújtotta a térséget.

A hegybíró szerint a borvidék nagy részén a rossz termés miatt 100 forint alatti kilónkénti felvásárlási ár a jellemző.