Közel két tucat gumicukrot vizsgált meg a Nébih. Az ellenőrzött termékek alapvetően rendben voltak, a csomagoláson azonban nem mindig tüntették fel az összes hozzávalót.

Gumicukrokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzött 20 féle gumicukor élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelő volt, hibás jelölés miatt nyolc terméknél hatósági eljárást kellett indítani – közölte a hivatal. A tájékoztatás szerint várhatóan 370 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A terméktesztnél vizsgálták a gumicukrok összes cukortartalmát, a vitaminok hozzáadásával előállított termékeknél a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölését. A laborvizsgálatok azt igazolták, hogy a vizsgált gumicukrok mesterséges színezékeket nem tartalmaztak.

A jelölés ellenőrzése során a szakemberek több szabálytalanságot is találtak. Előfordultak olyan összetevők, amelyeket csomagoláson nem tüntettek fel. Az egyik áruházlánc önkiszolgáló rendszerében kapható gumicukrok címkéin olvasható információk eltértek a gyártó által, a csomagolóanyagon jelölt adatoktól.

A vizsgált során tesztelték is a termékeket. A szakértő és laikus kóstolók a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát pontozták. Kedvencük a német előállítású Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik Gyümölcsös gumicukor lett. Második helyen a Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar előállítású Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor állhatott fel.