A gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől kötelező a Cégkapu használata, ám a rendszer egyelőre nem működik hibamentesen, így a NAV hivatalos értesítései nem feltétlenül kerülnek a megfelelő kezekbe.

Az Index és a napi.hu is beszámolt arról, hogy a NAV hivatalos értesítéseinek kiküldésében adódott néhány megoldásra váró probléma az elmúlt időszakban, több könyvelő is arra panaszkodott, hogy a NAV által kiküldött értesítések nem a megfelelő személyhez kerülnek, így azok olyan adatokhoz is hozzáférnek, amelyek akár adatkezelési szempontból is aggályosak lehetnek.

A napi.hu információi alapján előfordult olyan eset, hogy egy könyvelő egy általa régebben könyvelt cég értesítéseit kapta meg, de arra is volt példa, hogy egy bérszámfejtőhöz érkezett meg egy értesítés, amelyet a könyvelőnek kellett volna megkapnia.

A Minősített Könyvelők Egyesületének megkérdezett tagjai az Indexnek megerősítették, a közelmúltban valóban előfordultak olyan esetek, hogy olyan ügyféllel kapcsolatos dokumentum érkezett hozzájuk, mellyel kapcsolatban az állandó képviseleti jogosultság már visszavonásra került, de szembesültek olyannal is, hogy egy egyértelműen a cégvezető hatáskörébe tartozó dokumentumot kapott meg egy könyvelő.

Előfordult, hogy:

– egy adott cég ügyvezetője kapta meg az értesítést, holott az adóhatósághoz bejelentett könyvelő küldte az adatokat

– egy revizori vizsgálat bejelentését két részletben, két helyre küldték meg, de a könyvelőnek és az ügyvezetőnek két különböző tartalmú levelet címeztek, ezért csak a kettőt összevetve lehetett minden információt megtudni

– olyan értesjtéseket kaptak meg könyvelők, amelyekhez semmi közük.

A MINKE szerint a problémát a cégkapu bevezetése okozza és idő kell még ahhoz, hogy a rendszer hiba nélkül üzemeljen. Az egyesület megdöbbentőnek nevezte, hogy a cégkapuval kapcsolatos tájékoztatót tizenegy nappal a bevezetése előtt, december 20-án adta ki a NAV, előtte viszont nem adtak hivatalos tájékoztatást a rendszerrel kapcsolatban.

„A MINKE felháborítónak tartja, hogy a gyakorló szakemberek bevonása még látszólagosan sem történik meg a legtöbb változás bevezetésekor, holott ezzel a hibák jó része kiküszöbölhető lenne. Nehezményezzük azt is, hogy jelentősen késve, a határidők előtt néhány nappal kap csupán a szakma hivatalos tájékoztatást. Eddig pedig sok esetben bizonytalanságban, adott esetben ellentmondó információk között kell felkészüljünk a változásokra”

– áll az egyesület közleményében.

Az adóhatóság az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a január 1-jén életbe lépő változásokhoz a fejlesztések a NAV oldaláról megtrténtek, a hatósági irat (határozat, tájékoztató levél, adatszolgáltatás) esetén az irat címzettjét az adóigazgatási eljárásban a NAV az irányadó jogszabály alapján választja ki. Ha bárki úgy gondolja, hogy a NAV küldeménye nem megfelelő címzetthez érkezett, érdemes minél előbb tisztázni a bejelentett meghatalmazottak körét és jogosultságaikat.

A NAV állítása szerint az eBEV rendszer által küldött nyugták esetében valamennyi, a NAV képviseleti nyilvántartása alapján eljárni jogosult személy, valamint a meghatalmazottak és törvényes képviselők is értesítést kapnak, ám ez az információ ellentmondásba ütközik a MINKE tagjai által tapasztaltakkal.