Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai nagyvállalatok. A cégek átlagosan 2,4 százalékos árbevétel és 1,4 százalékos profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben.

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4 százalékos árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9 százalék), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6 százalékos inflációs várakozását is alulmúlja. Az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6 százalék) azonban még mindig kedvező – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik. Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42 százalékról 37-re csökkent, miközben szinten tartásra 53 helyett 58 százalék számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2 százalékos, míg az exportból 2,7 százalékos bővülésre számítanak.

A cégek nyereségvárakozásukat is visszafogták év elejéhez képest. A várt profitnövekedés mértéke 2,2 százalékról 1,4-re zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1 százalék) – mondta el Peter Roebben. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3, a kereskedelemben 2,8 és az iparban 1,9 százalékos profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2 százalékos nyereségcsökkenéssel számol. A nagyobb cégméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak.