Legfeljebb kevésbé hasznos.

A legtöbb szakon egy diploma megszerzése inkább kompetenciát jelent, mint garanciát egy bizonyos szakmai tudásra. A munkáltató számára a diploma biztosíték arra, hogy a jövendőbeli munkavállaló komplexebb szellemi feladatokat is eltud látni, hogy pontosan milyen szakmai tudással rendelkezik, sok esetben másodrendű. (Kivételt képeznek a szaktudást megkövetelő munkakörök, például az egészségügyi, mérnöki, jogi stb. területeken.)

A diploma szükséges, de nem elégséges – mondja Csaposs Noémi (képünkön), a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A munkáltatók sokkal inkább keresik az erős személyes kompetenciákat, szakmai tudást és az igazi, aktívan használható nyelvismeretet. Nem kell elkeserednie annak, aki nem tudja, vagy nem tudta biztosan, milyen karriert választana a középiskolából kikerülve. A diplomások kisebb százaléka dolgozik a szakmájának megfelelő területen, ma már sok lehetőség van a pályamódosításra. Ilyen opció lehet, ha a fiatal az alapképzés után felfüggeszti tanulmányait, és csak később, egy cégnél elhelyezkedve, az adott tudásigényt szem előtt tartva iratkozik be a mesterképzésre. Ezt sok esetben a cég is támogatja, akár anyagilag, vagy a képzéshez szükséges idő garantálásával, a munkaidő rugalmassá tételével. Jó lehetőség a felsőfokú tanulmányok kiegészítése rövidebb szakmai képzésekkel, OKJ-s képzéssel. (Például a közgazdász diploma mellé jól jöhet egy mérlegképes könyvelő képesítés.)

Azért napjainkban is megvannak azok a szakok, amelyekről kikerülve a friss diplomásokat gyorsan szívja fel a munkaerőpiac, méghozzá versenyképes kezdő fizetéssel. Ilyenek továbbra is a műszaki képzések (gépész-, villamosmérnök stb.), az informatika (főként programozókat és rendszermérnököket vadásznak), valamint a gazdasági képzések gyakorlatorientált része, amilyen a pénzügy és számvitel. Továbbra is hatalmas a hiány kémia-, fizika- és biológiatanárokból, a kikerült pályakezdők azonnali elhelyezkedésre számíthatnak. A tanári állások alulfizetettsége miatt ugyanakkor kérdéses, hogy ez a probléma enyhül-e a jövőben.