A szlovák parlament elutasította az ágazati árszabályozásra irányuló törvényjavaslatot. Képviselők szerették volna kötelezővé tenni az Árszabályozási Hivatal részére, hogy weboldalán minden árral kapcsolatos döntését tegye közzé.

A jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy a lakosságnak nincs megfelelő hozzáférése az árszabályozás hatálya alá tartozó természetes monopóliumok árképzésére vonatkozó információkhoz – írja a hirek.sk.

„Az ár aránytalanul magas részét, több mint 30 százalékot a villamos energia, gáz, hő és víz átvitelére, szállítására vagy elosztására vonatkozó díjak teszik ki. A szabályozás titokban folyik” – mondta Jana Kiššová, az előterjesztők egyike.

A problémát abban látja, hogy az energiaárak a szabályozott ágazatokban alkalmazott speciális illetékek miatt is magasak.

„Ennek nem így kellene működnie. Ez egy közvetett adó, mely az energiafogyasztóknak megközelítőleg évi 60 millió eurójába kerül” – mondta Kiššová.

A képviselők szerint a társadalmi ellenőrzés hatékony eszköze lehetne a 2017 elején bekövetkezett hasonló árválság kialakulásának. A törvénymódosító indítvány célja az energia-,hő- és vízgazdálkodási vállalatok irányításával és árképzésével kapcsolatos társadalmi tudatosság növelése lett volna.