Sokan levélként adják fel a postán 2 kilogrammnál könnyebb küldeményüket, ám ez a lehetőség hamarosan megszűnik. Minden olyan küldemény, ami nem fér el a postaládában, csak csomagként adható majd fel.

Hamarosan kizárólag csomagként lehet majd feladni a postán azokat a küldeményeket, amelyek az alakjuk miatt nem férnek be a levélszekrénybe – közölte a Magyar Posta a Magyar Idők érdeklődésére. A tervezett lépést az ügyféligényekre reagálva teszik meg, annak pontos bevezetéséről időben tájékoztatást adnak.

A jelenlegi díjak szerint 2000 grammos súlyhatárig bármit fel lehet adni levélként, még akkor is, ha nem levél formájú. Ilyen csomagjellegű küldeménynek számítanak azok, amelyeknek az egyik vagy több oldala is meghaladja a szabványt, azaz a 32,4 × 22,9 × 2,4 centiméteres méretet.

A társaság jelenlegi díjtáblázata szerint a levélként feladott, nem szabványos küldemények elsőbbségi felár nélkül 50 grammig 150 forintba kerülnek, a több lépcsőben, súlykategóriánként emelkedő árak 960 forintnál, a már említett 2000 grammnál állnak meg.

A csomagfeladás viszont 2000 grammig 1290 forintba kerül. Ez annyit jelent, hogy a jövőben minimum ennyit kell fizetnie az ügyfélnek, ha akár könnyű, de a postaládába nem bedobható küldeményt adna fel. A változás egyik legfontosabb előnye a társaság szerint az, hogy a küldemények a teljes szállítási folyamat alatt nyomon követhetők mind a Magyar Posta honlapján, mind pedig mobilapplikációján.

Az árlista esetleges változtatásával kapcsolatos érdeklődésünkre a társaság azt válaszolta, hogy arról a hatályba lépés előtt 15 nappal értesítik az ügyfeleket.