Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy saját helikoptereit is vásárolja meg az, aki megveszi Franciaországtól a Vlagyivosztok hadihajót. A Mistral-ügynek a jelek szerint egyáltalán nincs vége.

Mivel Franciaország nem adta át az uniós szankciók miatt Oroszországnak a Mistral helikopterhordozó hadihajót, nehéz lesz megszabadulnia tőle. A hajót Moszkva az ellene hozott büntető intézkedések bevezetése előtt, 2011-ben rendelte meg, és kifizette a teljes vételárat.

Párizs tavaly novemberben úgy döntött, hogy nem szállítja le az elkészült hadihajót, s inkább visszafizeti az 1,2 milliárd eurós vételárat. Erről is hosszas vita után csak akkor állapodtak meg, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfő telefonon egyeztetett.

Időközben a hajóért bejelentkezett több ország, a potenciális vevők közé sorolják Egyiptomot, Indiát, Brazíliát, Szaúd-Arábiát, Vietnamot és Malajziát is. Az oroszok azonban ragaszkodnak hozzá, hogy a leendő vevő vásárolja meg Moszkvától a speciálisan a hajóra kifejlesztett Ka-52K típusú harci helikoptereket. Ha Párizs nem így köti meg az üzletet, Oroszország nemzetközi bírósághoz fordul.

A fent említett országok közül eddig egyedül Egyiptom jelezte, hogy kész megvenni a helikoptereket a Vlagyivosztokkal együtt, de azt nem közölték, hogy hányat és milyen összegért.