Az elmúlt időszakban több ügyféljelzés is érkezett az MNB-hez, miszerint egyes árubemutatókon – a jogszabályi tilalom ellenére – hitelfelvétel útján is lehetővé tették a termékek megvételét. A jegybank azt ígéri, fellép a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

Az időseket célzó, jellemzően túlárazott termékeket kínáló árubemutatókon – egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően – tilos a vásárláshoz hitelt nyújtani. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) idén több olyan fogyasztói jelzés érkezett, miszerint egyes vállalkozások az árubemutatók helyszínén lehetővé tették, hogy az érdeklődők akár hitelfelvétel segítségével is megvásárolják az ott felkínált termékeket.

Az MNB – a társhatóságokkal is együttműködve – kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az árubemutatókkal kapcsolatos törvényi szigorítások elérjék céljukat. Ennek megfelelően a jegybank a beérkezett ügyféljelzéseket megvizsgálta, s azok nyomán egyes pénzügyi intézményeknél a jogsértés gyanúját felvető körülményeket azonosított. A jogalkotói célok és a fogyasztói érdekek védelmében az MNB kiemelt prioritással vizsgálja ezt a területet – írja közleményében az MNB.

A zártkörű árubemutatókra jellemzően személyre szólóan (meghívó, telefonos megkeresés vagy utcai leszólítás útján) invitálják a fogyasztókat, így a jogsértő vállalkozások kiszűrésénél kiemelt jelentősége van a lakossági jelzéseknek. A fogyasztók esetében lényeges, hogy megfontolják, valóban szükségük van-e az adott termékre, tájékozódjanak, hogy máshol mennyibe kerül, és ha az árubemutatón a termék megvásárlásához esetleg hitelt kínálnak számukra, mielőbb jelezzék azt a MNB felé.

Az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki. A hitelnyújtásra vonatkozó jogszabályi szigorítást követően az MNB felhívta az érintett vállalkozások figyelmét, hogy vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha a fogyasztó az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg, és az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki.

Felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutató keretében történő termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg. A jegybank továbbá nem tartja elfogadhatónak a tiltó rendelkezések megkerülését célzó olyan gyakorlatot sem, ahol a vállalkozás fizikailag vagy időben választja el a termékértékesítést és a hitelnyújtást, vagy ennek látszatát kívánja kelteni. Az árubemutatók kockázatairól további hasznos információk találhatóak az MNB internetes oldalának fogyasztóvédelmi aloldalán.