Az Iszlám Állam rendkívül jól kommunikáló, a digitális, online kommunikációs formákat is nagyon jól használó szervezet, a kibertérben is jól felkészült – mondta Ormós Zoltán internet-szakjogász.

A titkosszolgálatok minden eszközzel rendelkeznek, nem lehet százszázalékosan elbújni előlük az interneten – mondta Ormós Zoltán az M1 csatornán hétfőn. Lehet, hogy nem véletlenül hagyják a terrorszervezeteket abban a tévhitben, hogy el tudnak bújni – vélekedett.

Az Anonymusról szólva megjegyezte, a Twitter-fiókokat és Youtube-videókat maguk a szolgáltatók is elérhetetlenné tehetnének, ha akarnák vagy odafigyelnének erre.

Csak akkor lehet elbújni az állam elől, ha vak és néma kecskepásztorok hordják papírcetliken az üzeneteket, amelyeket azonnal tűzbe dobnak az üzenet megkapói – idézte fel a szakjogász szicíliai maffiózók régi mondását. Bárki, aki modern távközlési eszközt használ, lehallgatható.

Arra az állításra, hogy a Sony egyik játékalkalmazása a legveszélyesebb, mert teljesen titkosított csatornákon tudnak kommunikálni a dzsihadisták, úgy vélekedett, nem a csatorna lehallgathatatlan, hanem a kommunikáció kódolt.