Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter számít a gazdasági szereplőkre és a területi kereskedelmi és iparkamarákra a regionális területfejlesztésben, amelyhez idén új források nyílnak.

A területfejlesztés tervezése nem lehet sikeres a gazdaság regionális fejlesztése nélkül, a régiók összehangolására pedig szükség van, hogy mindenhol lendületet vegyen a felzárkóztatás. A rendszer működtetésében kulcsszerepük van a kamaráknak, amelyek egy megfelelő intézményesített platformon össze tudják kapcsolni a gazdasági szereplőket a Kormányhivatalokkal – ezt a következtetést vonták le a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Nagyvállalati Klubjában megrendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Bevezetőjében Nagy Elek, a BKIK elnöke kiemelt céljukként említette a területi kamarák összefogását annak érdekében, hogy erőteljesebben tudjon fellépni a gazdaságot befolyásoló, a piaci szereplők tevékenységét támogató kérdésekben. Ezt a célt szolgálta tegnap a BKIK Nagyvállalati Klubjának rendhagyó eseménye, amelyen 16 megye, illetve város nagyvállalatainak, valamint területi kereskedelmi és iparkamaráinak vezetői találkozhattak dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel, valamint Latorcai Csaba miniszterhelyettessel.

A klubesemény résztvevői a területi kamarák és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium között létrejövő együttműködési megállapodások mentén beszélgettek az új területfejlesztési törvényről, annak gyakorlatba ültetéséről és az együttműködés kultúrájának megteremtéséről a nagyvállalatok vezetőinek bevonásával.

Dr. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a területfejlesztés hatékony tervezéséhez elengedhetetlennek tartja az egyes megyék és gazdasági régiók összehangolását, valamint a gazdasági szereplők bevonását a tervezésbe. Regionális szinten kell a célokat meghatározni és azokat megfelelően összehangolni, hogy a felzárkóztatás végre nagyobb sebességre kapcsolhasson az ország gazdasági régióiban. A területi kereskedelmi és iparkamarákra szükség van az előkészítő munkában és a megvalósítás koordinációjában is, hiszen ők tudják a vállalkozói tudást összegyűjteni és rendszerezni ahhoz, hogy a fejlesztés valós és erős alapokra épüljön.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez létre kell hozni egy olyan intézményesített platformot, ahol a Kormányhivatalok együtt tudnak dolgozni az önkormányzatokkal, a gazdasági kamarákkal és a piaci szereplőkkel.

A gazdaságfejlesztés elengedhetetlen az EU-átlaghoz való felzárkózáshoz. Ahhoz, hogy ehhez biztosítva legyenek az alapok, a minisztérium tervei szerint többszáz milliárd forintot biztosít pályázatok formájában a régiók infrastruktúrájának fejlesztéséhez, illetve az önkormányzatok területi feladatellátásának erősítéséhez a területfejlesztési operatív programban. A miniszter kiemelte még, hogy az elmúlt időszak sikeres GINOP programját folytatva 2024-ben is több száz milliárd forintot tesznek elérhetővé a fejlesztéspolitikai céloknak megfelelően technológiai és innovációs projektek megvalósítására, külön kerettel a kkv-k – köztük a budapesti cégek – számára.