A polgármesterek feladatává tette volna a közmunkások idénymunkára történő közvetítését egy módosító javaslat. A parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága egyhangú szavazással ezt kivette a közfoglalkoztatási törvényből.

A törvénymódosítás részletes vitájához a megszavazott módosítást Simon Miklós (Fidesz) és Czomba Sándor fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára terjesztette elő.

Gúr Nándor (MSZP) bizottsági tag azt kifogásolta a vitában, hogy a kormány egyeztetés nélkül terjesztette be a parlamenthez a vitatott módosítást, amelyet a végső szakaszban az illetékes államtitkárnak kellett kivetetnie a törvényjavaslatból.

Az eredeti szabály úgy szólt, hogy az egyszerűsített foglalkozással idénymunkára alkalmazni kívánó munkaadó az igényét a polgármesternek jelenti be, aki a járási foglalkoztatási szervnek továbbítja javaslatát arról, hogy mely közfoglalkoztatottakat ajánlja erre a munkára.

A foglalkoztatási szerv az idénymunka idejére mentesíti a közfoglalkoztatottat a (köz)munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. Amennyiben a kijelölt személy nem fogadta volna el az idénymunkát, akkor erről újra csak a polgármester értesítette volna  a járási foglalkoztatási szervet.

Ebből a javaslatból mindössze annyi maradt a módosítás után, hogy az idénymunkára embereket igénylő munkaadó a munkaerő igényét a helyi polgármesternél is bejelentheti.

Egy másik módosítás szerint – amelyet szintén Simon Miklós és Czomba Sándor jegyez – az álláskeresőt nem akkor kell három hónapra kizárni a közmunkából, ha közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, hanem akkor, ha a munkaadója azonnali hatállyal mondott fel neki. Ezt a módosítást is egyhangúlag fogadta el a bizottság.

Közfoglalkoztatás-statisztika

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók közül a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a statisztikai hivatal által megfigyelt nonprofit szervezeteknél áprilisban összesen 185 ezer közfoglalkoztatott állt alkalmazásban, a többségük teljes munkaidőben. Ez a teljes, 2,8752 milliós alkalmazotti létszám 6,4 százaléka.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások havi bruttó átlagkeresete áprilisban 82 380 forint volt, ez az adat még sohasem volt ilyen „magas”.

MTI/KamaraOnline