Mégsem kell bezárni azokat a kisiskolákat és teljes szervezettségű iskolákat Szlovákiában, amelyek nem teljesítették a kötelező diáklétszámot. A parlament megszavazta a közoktatási törvény módosítását.

Az elfogadott jogszabály kivételt vezet be az összes olyan alapfokú oktatást nyújtó alapiskola esetében, amelyek csak alsó tagozattal rendelkeznek. A kötelező minimális létszámok tehát a nemzeti kisebbségek anyanyelvein oktató iskolákban nem lesznek mérvadónak.

A tárca számításai szerint a létszámkorlát miatt 60 kisiskola került volna veszélybe, amelyek közül 3 Pozsony, 11 Nagyszombat, 10 Nyitra, 7 Besztercebánya (Banská Bystrica), 5 Kassa, 1 Zsolna (Žilina), 2 Trencsén (Trenčín), 21 pedig Eperjes (Prešov) megyében működik – írja a hirek.sk.

Az eredeti javaslat ugyan nem foglalta magába a teljes szervezettségű, ám kis létszámmal működő iskolákat, amelyek ugyancsak veszélyben voltak. Erre a helyzetre a szakmai szervezetek, mindenekelőtt a Pedagógusszövetség hívta fel a politikai képviselet figyelmét, az ügyben tárgyalásokat is folytatott az SZMPSZ a Most-Híddal és a minisztériummal is.

A törvényhozásban  a Most-Híd képviselője, Vörös Péter terjesztette be azt a módosítást, amellyel rendezik a létszámkorlát eltörlését a teljes szervezettségű iskolákban is. Míg az első javaslat 23 magyar iskolát, a második már 70-et érintett. A törvénymódosításnak köszönhetően a kisiskolák és a teljes szervezettségű nemzetiségi iskolák kikerültek az úgynevezett kvótarendszerből.